Непровеждането на Луковмарш е безспорно положително. Вече 20 години обществеността

...
Непровеждането на Луковмарш е безспорно положително. Вече 20 години обществеността
Коментари Харесай

"Луковмарш" - въпросът не е трябва ли, а как да бъде отменен

Непровеждането на " Луковмарш " е несъмнено позитивно. Вече 20 години обществеността възразява против това неонацистко събитие, а за неговите уредници, участници и дълбоката концепция в прославата на ген. Христо Луков има писано доста. БХК като правозащитна организация също е изразявал против на това събитие.

С тази спогодба отправям вниманието към въпроса позитивно ли е в действителност провалянето на " Луковмарш " по метода, по който се случи.

Предисторията

Уведомлението за провеждането на " Луковмарш " на 25 февруари 2023 година е подадено на 5 май 2022 година от лице с букви Х.И.И., комендант на " Български народен съюз - Еделвайс ". На идващия ден кметът на Столичната община издава заповед, с която " не разрешава " провеждането на това събитие. Основанието за възбраната е член 12, алинея 2, т. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите (ЗСММ) - застрашаване на публичния ред.

Йорданка Фандъкова се базира само на писмо на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), в което началникът на Столична дирекция на вътрешните работи написа, че нормално на " Луковмарш " се събират към 600 - 700 души с извънредно десни убеждения, за което свидетелствали техните облекло и визия, а методът на осъществяване на самото шествие наподобявал ритуали на паравоенни формирования от началото на 20-и век. В писмото също се оповестява, че директно преди шествието предишни години се организира друго шествие - срещу " Луковмарш ". Не са показани никакви съответни данни по какъв начин публичният ред е или би бил заплашен.

Административен съд - София-град (АССГ) анулира заповедта на столичния кмет на 3 ноември 2022 година (вж. Решение № 6438 от 03.11.2022 година по адм. д. № 4463/2022). Съдът намира, че липсват причини за възбраната на " Луковмарш ", защото са налични единствено изказвания по отношение на бъдещо нестабилно събитие, без никакви доказателства. По делото не са предоставени никакви доказателства, че шествието действително заплашва публичния ред. АССГ би могъл да ревизира законосъобразността на оспорения пред него акт на всички учредения, освен на тези, които сочат страните. Така АССГ би могъл открие несъгласие с друга материалноправна наредба, а точно - член 12, алинея 2, т. 4 от ЗСММ: застрашване на правата на другите жители, и да издаде решение, с което променя акта (чл. 172, алинея 2, предложение четвърто от АПК).

Това решение на АССГ е обжалвано пред Върховния административен съд, който още не се е произнесъл.

По начало е неразбираемо за какво административните съдилища гледат този тип каузи по реда на глава десета от Административнопроцесуален кодекс, откакто в ЗСММ има явен текст, който основава едноинстанционност на производството (чл. 12, алинея 4 от ЗСММ). Забраните за осъществяване на събития по ЗСММ се оспорват пред административния съд, който ги преглежда в 3-дневен период от приемането на жалбата и неговото решение е дефинитивно. В този случай обаче не излиза наяве за какво АССГ се произнася едвам седем месеца след постъпването на жалбата пред него, а още по-малко за какво намира, че решението му предстои на обжалване. Така административните съдилища нарушават наредбите на късите периоди по специфичния закон , само че все пак остава неразбираемо за какво ползват общия ред.

През февруари 2023 година редица институции, неправителствени организации и посолства обичайно започнаха да приказват срещу плануваното шествие. В този хор се включиха и самите институции, които могат да забранят шествието - Столичната община (СО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) - стига да си свършат работата както би трябвало. След тях самият основен прокурор към този момент поде публичните настройки срещу провеждането на това срамно събитие.

Събитията от 25 февруари 2023 година

В деня на " Луковмарш ", на 25 февруари 2023 година, прокуратурата разгласява известие на формалната си интернет страница, че в осъществяване на пълномощията по член 145, алинея 1, т. 6 от Закона за правосъдната власт Върховната административна прокуратура е изпратила писмо на Министерство на вътрешните работи и на Следствен отдел към окръжна прокуратура да приложат техните пълномощия, ако има заплаха за публичния ред и сигурност по време на осъществяване на " Луковмарш ".

 Прокуратурата подреди на общината и полицията да пазят реда поради Прокуратурата подреди на общината и полицията да пазят реда поради " Луковмарш "

През деня на 25 февруари 2023 година в София имаше засилено полицейско наличие, хора бяха спирани по улиците и в последна сметка шествие не се организира и единици жители стигнаха до къщата на ген. Луков. На идващия ден Иван Гешев благодари публично на заместничката си Пиронева, на Йорданка Фандъкова, на вътрешния министър Иван Демерджиев и на ДАНС.



Така нито една институция в страната не взе изрично дейности срещу " Луковмарш " и той въпреки всичко не се организира, а основният прокурор за следващ път се изяви като избавител на нацията и то единствено ден откакто направи публично послание към народа.

 Предозиране: Гешев държи политическа тирада във видео като президент на Нова година Предозиране: Гешев държи политическа тирада във видео като президент на Нова година

Трябва ли да се радваме на метода на разстройване на събитието

Осуетяването на събитието по този метод трансформира страната ни от правова страна в прокурорска република , в която едрата фигура на основния прокурор изпъква. В една естествена правова страна, в която има господство на закона столичният кмет щеше да издаде една добре обоснована заповед, в която да се съдържа възбрана за осъществяване на " Луковмарш " на вярното съображение - член 12, алинея 2, т. 4 - застрашаване на правата и свободите на другите жители. Тази заповед щеше да е подкрепена от писмо от Столична дирекция на вътрешните работи, съдържащо значителни доказателства за какво прославата на ген. Луков и ръководения от него пронацистки Съюз на българските национални легиони е форма на неонацистко индоктриниране и за какво не трябва да се заблуждаваме от антикомунизма на Христо Луков (с каквато хвалба в действителност би могъл да бъде възвеличан и самият Хитлер). В тези документи щеше да се съдържа и позоваване и пояснение за съда кои са тези права и свободи на другите жители - правото на ценене на персоналния живот и правото на независимост от тормоз и дискриминация на евреите в България най-малкото.
Всъщност тук става дума за ограничение на правото на изложение на уредниците на " Луковмарш ", защото те посредством осъществяване на това шествие показват своята пронацистка, извънредно дясна позиция - една недемократична идеология, която в действителност е неприемлива и незаконна. И съдът нямаше да има различен избор с изключение на да удостовери по този начин издадената възбрана, когато са спазени всички условия за нейното издаване. Това решение щеше да е постановено в 3-дневния законов период и нямаше да " виси " пред горната инстанция, тъй като то не предстои на обжалване. Отделно, в тази ситуация съдът би могъл да работи и да не анулира заповедта на кмета, а да я промени.

В една правова страна въобще нямаше да съществува Върховната административна прокуратура, която никой не схваща какво прави, само че виждаме, че се ръководи от вярната стража Десислава Пиронева, която следва безшумно и неразделно основния прокурор при многочислените негови обществени изяви.
В правовата страна прокуратурата щеше да се занимава с откриване на закононарушения и покачване на обвинявания, а основният прокурор щеше да ръководи с навременни методически инструкции и нямаше да упражнява никакъв контрол за правда - разбиране, което уголемява пълномощията на нашия основен прокурор до безсрамие.
Нормата на Закон за съдебната власт, на която Гешев се базира е мощно проблематична, тъй като е доста разтеглива и може да бъде използвана по разнородни способи. Така остава неразбираемо кое престъпление правят уредниците на " Луковмарш ", в случай че проведат шествието, откакто няма издадена годна възбрана.



Проблематично е безропотното съдействие на Министерство на вътрешните работи в тази ситуация - в съботния ден в София доста младежи биваха спирани и проверявани от полицейските чиновници. Кои от тях са се били запътили към самото шествие остава в сферите на догадките, само че сигурно хората в София бяха обезпокоени от извънредно мощното полицейско наличие. Въпросът за обновеното тясно и близко съдействие сред Министерство на вътрешните работи и прокуратура стои повече от всеки път.

Само седмица преди оповестената дата за " Луковмарш " и се причисли към декларацията " Срещу омразата, която ни разделя ", ориентирана против провеждането на " Луковмарш ", по самодейност на Организацията на евреите в България " Шалом ", Федерацията на ционистите в България, Организацията " Приятели на Израел в България - Негев ", Централния израилтянски нравствен съвет, Американския еврейски комитет. Документ, подписан от общо 17 организации, в това число и от БХК.

Въпреки ясната позиция срещу събития като " Луковмарш ", насладата от непровеждането му е мощно помрачена от неналичието на правда при неговото разстройване. И не трябва да забравяме, че в случай че в този момент се лимитират правата на тези, които желаеме да бъдат лимитирани, и въпреки и вярно, това се случва не по разпоредбите на закона, по същия метод на следващия ден могат да бъдат лимитирани и правата на тези, които поддържаме, или на дела, за които се борим и в правотата на които имаме вяра. Достатъчно е единствено паланчинката на властта да се обърне още веднъж.

Изискването за правда би трябвало да е използвано постоянно, без значение дали харесваме събитието или в противен случай. В съответния случай " Луковмарш " не се организира поради основаните връзки на Гешев с еврейските организации и с помощта на неговото шумно медийно наличие. Това е още един образец, че основният прокурор може да прави всичко в тази страна, за което получава единствено признателност и съдействие - разумна последица от безграничната му власт.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР