Непроменена остава цената на нощния труд, стана ясно след последния

...
Непроменена остава цената на нощния труд, стана ясно след последния
Коментари Харесай

Тристранният съвет отказа да повиши ставката за нощен труд

Непроменена остава цената на нощния труд, стана ясно след последния за 2018 година тристранен съвет.

Предложението на КТ " Подкрепа " беше от досегашните 25 ст. на час цената на нощния труд да се вдигне на 2.55 лева на час през 2019 година и 2.80 лева през 2020 година

Социалният министър заяви, че при започване на идната година в Министерството на труда и обществената политика ще основат работна група, която да реши въпроса.

" Ще отравя поканата още тези дни, в рамките й да се дебатират всички въпроси, свързани с трудовото законодателство ", уточни Бисер Петков.

" В края на тази година видяхме отвод за съответни дейности, които биха дали заслуженото и направеното на хората, които се трудят - лекари, медицински сестри, служители на реда, охранители и шивачки ", разяснява Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Славка Владева работи от 6 години като санитар в родилното поделение на  Добричката болница. Получава минимална заплата от 510 лв.. Казва, че с тези пари мъчно се оцелява, макар че живее сама.

" Когато се спрат удръжките, ние взимаме към 400,  което като си покрием сметките не остава съвсем нищо. Налага се да работим и на други места, да си търсим работа, с цел да съберем пари.  Аз имам и заеми, като ми спрат заема, нищо не остава, просто нищо не остава “, показва Славка Владева.

Смените в болничното заведение са по 12 часа, както дневните, по този начин и нощните. За 6 или 7 нощни наряди, получава по към 10 лв. на месец.

" Нощният труд  се заплаща по 25 стотинки. Няма по какъв начин да легнеш и да спиш, дори и да няма работа. Има прегледи, непрекъснато идват родилки, работи се, нонстоп се работи при нас. Просто не е оценен нощният труд, нито на санитарките, нито на акушерките. И на лекарите не е оценен нощният труд “, споделя още Славка пред бТВ.

Според нея нарастването на минималната заплата от 50 лв. е нищожно, защото и те ще бъдат обложени с налог и чистата сума ще бъде по-малка.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР