Неприятен развой прие изслушването на премиера Николай Денков в парламента

...
Неприятен развой прие изслушването на премиера Николай Денков в парламента
Коментари Харесай

Възраждане и ИТН спретнаха скандал на премиера Денков в деня за национален траур

Неприятен процес одобри чуването на премиера Николай Денков в Народното събрание тази заран за бедствието в община Царево и подхванатите ограничения от управляващите. Денков се яви по лично предпочитание пред депутатите. Днешният ден, 8 септември, е разгласен за Ден на народен печал за четирите жертви на наводнението. От " Възраждане " обаче не се съобразиха и придадоха напрежение на чуването, което беше освен ненужно, само че и обидно за паметта на починалите, написа.

" Реакцията на страната беше безусловно мигновена ", съобщи от парламентарната естрада министър председателят Николай Денков. Той уточни, че управляващите незабавно са почнали изтеглянето на застрашените локални хора и туристи. От първия ден на бедствието армията е на терен с вертолети и високопроходима техника, посочи той, а организацията за обществено подпомогане е обикаляла по къщите, с цел да оказва помощ на хората да подават заявки за помощ. Досега има 10 такива заявки, по едно от които е била отпусната помощ от 1512 лева Достъп до помощ имат тези, които са понесли вреди по главното си жилище.

Вчера е стартирала подготовката за построяването на краткотраен мост при Царево, където е прекратена връзката към южните градове. Възстановено е електричеството, както и водоподаването, а локалната пречиствателна станция работи. Водата не е годна за пиянство, само че е била раздадена такава.

Премиерът отхвърли информациите, че са раздрани стените на двата язовира край Царево. Имало е преливане на вода, само че в този момент язовирите ще бъдат източени, с цел да бъдат ремонтирани стените, твърди Денков.

Той подсети, че от през днешния ден стартира да работи междуведомствена експертна комисия, основана от държавното управление. Тя ще ревизира положението на инфраструктурата и ще проучва аргументите за бедственото състояние по Южното Черноморие. Комисията се оглавява от зам.-министъра на околната среда Петър Димитров и включва представители на районното и земеделското министерство, пътната организация, Дирекцията за народен строителен надзор, бургаската регионална администрация и засегнатите общини. В период от 14 дни комисията би трябвало да показа отчет с констатации и оферти за ограничения. Усилията й ще бъдат фокусирани върху установяването на аргументите за сриването на моста в Царево, който е станал причина за три от четирите жертви.

Денков цитира отчет на някогашния длъжностен министър на околна среда Росица Карамфилова, в който са били посочени 360 речни сектора в страната с понижена проводимост на водата, които заплашват популацията. Седем от тях са в община Царево. Служебното държавно управление е отпуснало над 60 милиона лв. за справяне с казуса. В последна сметка обаче, финансирани са единствено 10 от посочените 360 обекта, а от тези 10 единствено един е в Царево. Според премиера евентуално ще се наложат и нормативни промени, тъй като отговорността за поддръжката на речните корита е поделена сред разнообразни институции, а е нужна по-добра съгласуваност.

Той увери, че има налични задоволително финансови средства за покриването на вредите, които възлизат на към 30 милиона.

Въпреки обстоятелственото ревю за тежката обстановка по Южното Черноморие след пороите преди два дни, водачът на " Възраждане " Костадин Костадино зададе провокативен въпрос, като сехвана за думите на Денков, че е изпратена армията, с цел да спомага при отстраняването на последствията от нечуваното наводняване в община Царево. Той попита премиера дали България към момента би трябвало да направи оповестеното подаяние от бронетранспортьори на Украйна, вместо машините да се употребяват при такива случаи. Размаха и карта, на която твърдеше, че са обозначени многочислени законни горски сечища в Царево, намеквайки, че евентуално това е една от аргументите за големите вреди, които е нанесъл пороя в редица селища в област Бургас.

В отговор Денков установи, че се политизира човешката покруса. " Последните 3 дни виждам единствено тази карта. Видял съм я и не съм ви зависещ, да ми казвате какво да върша... Ако не ви харесва по какъв начин се вършат законните сечища, предложете по какъв начин да се оправят законите, тъй като това е вашата работа! ", обърна се ядосано министър председателят към Костадинов. Той уточни, че се пробва да направи лист от съответни ограничения - някои за Народното събрание, други за държавното управление. " Вместо да се противопоставяме, би трябвало да работим дружно. Но явно вие не можете да стигнете до тази мисъл! ", приключи острия си коментар министър-председателят, който не беше посрещнат еднопосочно от народните представители - някои го приветстваха, а други скандираха " Оставка! ".

Хората на Костадинов не се отхвърлиха да създадат скандал със своите провокативни и неуместни изявления, някои от които бяха откровени нападки против кабинета. Зам.-шефът на " Възраждане " Цончо Ганев разгласи, че проблемите се дължат на партиите от ръководещото болшинство и екологичните организации, които дефинира като " зелени талибани, изнудващи общините ". Даже поименно назова един от зелените деятели - Тома Белев, с цел да посочи, че той принадлежи към десницата, с чийто мандат съществува държавното управление. " Това, което се случва в село Кости, е плод на десни, по-скоро розови политики, прокарвани от настоящето държавно управление, тъй като те бойкотират всичко, което би трябвало да се направи! ", викаше от трибуната Ганев. Денков не му остана задължен и отвърна, че на Кости са били отпуснати средства за покриване на вредите.

От Има Такъв Народ последваха образеца на " Възраждане ". Станислав Балабанов, народен представител от партията на Слави Трифонов си разреши да назова Денков " статистик и регистратор на очевидности, който демонстрира следващия безразсъден опит за тичане от отговорност ". Но и на тази подигравка министър председателят отговори с достолепие: " Ако бяхте там на място, за вас числата нямаше да са статистика... Аз нося отговорност за това, което мога да направя като министър-председател, не за това, което е станало преди 10, 15 или 20 години ".

От ПП-ДБ също отвърнаха на удара на депутатите от " Възраждане " и Има Такъв Народ. Депутатът от десницата Йордан Иванов попита " Възраждане " какъв брой сигнала към прокуратурата и парламентарни питания имат по тематиките, за които се приказва през днешния ден. " Излезте и отговорете! Иначе сте популисти! ", обърна се той към националистите.

В наддумването на Има Такъв Народ с ръководещите се намеси и Тошко Йорданов, който пък намерено упрекна финансовия министър Асен Василев, че е отказал да отпусне средства за разчистване на речните корита и това го правело виновен за наводненията в Карловско м.г. Спомена и писмо до Василев, пратено от някогашния зам.-областен шеф на Пловдив, назначен от Има Такъв Народ, на който Йордан Иванов е бил началник. Иванов яростно му отвърна, че той бил създател на писмото. Изслушването се понесе в тази посока и продължи по този начин до приключването му.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР