Непрестанно поскъпващите наеми, огромната имиграция и бавната работа по одобрение

...
Непрестанно поскъпващите наеми, огромната имиграция и бавната работа по одобрение
Коментари Харесай

Защо Берлин се замисли за национализация на жилищата?

Непрестанно поскъпващите наеми, голямата имиграция и бавната работа по утвърждение на нови градежи в Берлин води до неотслабващ гняв и радикални начинания, написа Handelsblatt.

Една от тях звучи извънредно извънредно: национализация на фирмите, които имат над 3 000 жилището, които се отдават чартърен. Подобен ход удря освен Vonovia, която е част от показателя на сините чипове DAX 30, само че и по-малко познати като ADO Properties и Akelius.

Deutsche Wohnen, компанията от MDAX, предходната година искаше да купи 680 жилището в източен Берлин, само че бе посрещната от гневна опозиция на локалните, които смятаха, че това ще увеличи наемите. Именно тази опозиция доближава такива равнища в целия град, че вложителите към този момент не желаят да влагат средства в жилища в града, което още повече усилва дефицита на жилища.

Проучване на локалния пазар сочи, че жилищата с повърхност сред 60 и 80 кв. м. към този момент се отдават чартърен съвсем двойно по-скъпо до €9,87 на квадратен метър от €5,27 преди 10 години. Според проучването на Empirica, берлинчани към този момент харчат приблизително по 41,3 % от приходите си за наем - надалеч от целесъобразните 27 %. Изданието напомня, че по исторически аргументи множеството германци, изключително в метрополисите, избират да наемат, вместо да купуват.

Индустрията има елементарно решение: просто би трябвало да бъдат издигнати повече жилища. Но разрешенията за градеж се издават извънредно постепенно и постоянно с доста условия. Членовете на червено-зелената коалиция, която ръководи града - Социалдемократите, левите и зелените - приканиха към този момент за таван на наемите. В същото време лявата партия поддържа настояванията за национализация.

Според Юрген Михаел Шик, президент на асоциацията IVD показва, че настояванията за национализация са исторически, обществено и конституционно неприемливи и добавя, че това е неуспех на ръководещата коалиция.

" Дебатът за национализация е рисков и на всичкото от горната страна няма да помогне за построяването на нови жилища ", споделя и Карстен Селшопф, ръководещ шеф в Instone Real Estate.

Искащите национализация приканват за референдум, който няма да задължи градската администрация. Скорошно социологическо прочуване демонстрира, че 44 % от берлинчани поддържат национализацията на компании с над 3 000 жилището. 39 % са срещу, а останалите нямат мнение.

Появява се и въпросът по какъв начин град с дълг от €60 милиарда може да заплати за към 200 000 жилището. Едно пресмятане сочи, че те ще костват €25 милиарда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР