Непрестанните усилия, особено в онлайн пространството, да се докаже, че

...
Непрестанните усилия, особено в онлайн пространството, да се докаже, че
Коментари Харесай

В България са открити най-старите нефритени бижута

Непрестанните старания, изключително в онлайн пространството, да се потвърди, че животът на Земята е почнал в България и че от територията ни произлиза всеки аспект от човешката цивилизация, постоянно се сблъскват с подигравки и не се възприемат съществено.

 

Въпреки това, измежду множеството отзиви, мнения и информация, има и безапелационни доказателства за най-голяма античност, записана точно тук на нашето кътче от Балканския полуостров. Едно такова доказателство е най-старото злато в света, което е намерено покрай Варна и е датирано на 4500 години преди новата епоха.

 

Още по-стар е различен цивилизационен феномен – обработката на извънредно твърдия минерал нефрит. Бижутата от нефрит, открити в България, са по-стари с 1000 до 2000 години от тези в Китай, прочут като империя на нефрита с нефритени императори.

 

Възможно е древността на нефритените предмети – както в България, по този начин и в Китай да е доста по-голяма, само че времето ще разкрие истината. Освен това античните бижутери, са имали доста съвършени и непознати за днешния човек уреди за обработка на този минерал. Нефритената жаба от Кърджали е едно от доказателствата – по съвършената й форма няма нито една драскотина, което значи, че не е ръчно обработвана, а с някаква машина, за която през днешния ден не се знае нищо.

 

Макар професорът от Минно-геоложкия университет Руслан Костов да отхвърля, че за жабата е употребявано механично оборудване, е безапелационен, че най-старата нефритена просвета се е развивала на Балканския полуостров, като най-вече доказателства за това има по българските земи. Древните хора по нашите земи, вярвали в магическата мощ на нефрита.

 

Перник има най-богатата нефритена сбирка от времето на неолита в Европа. Историците са безапелационни, че радомирското село Гълъбник, в миналото е било от най-богатите на континента.

Инфо: Уикенд

Тагове: България нефрит с. Гълъбник нефритена империя Китай
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР