Непрестанни недоразумения по схемите за подпомагане на един от най-засегнатия

...
Непрестанни недоразумения по схемите за подпомагане на един от най-засегнатия
Коментари Харесай

Пълен хаос с COVID-помощите за туроператорите

Непрестанни недоразумения по схемите за подкрепяне на един от най-засегнатия от ковид бизнес - туроператорството, изостря напрежението измежду компаниите в сектора. 

Недоволството се укрепва от драматичното забавяне както на помощите за запазване на работните места, по този начин и тези за повишаване ликвидността във компаниите. Почти година откакто пандемията съвсем прекрати туристическите пътувания по света нашите туроператори и туристически агенти са получили досега от страната алегорични суми. Парите за задържане на личния състав се изплащат с няколко месеца забавяне. Единствената към този момент преведена компенсация е в размер на 10 млн. лева, се оказа изцяло незадоволителна за над 800 кандидатствали туроператора. А за обещаните през есента 51 млн. лева, с които приоритетно да се върнат парите за неосъществените екскурзии, занапред започва подаването на заявки.

" Проблемите започнаха още със схемата за опазване на заетостта 60/40, където имаше двоен стандарт - за нас не признаха за разход заплатите на личния състав, докато за хотелиери и ресторантьори - се признават. После помощта за компаниите от 10% от оборота, бе орязана на 1% и по този начин някои туроператори получиха по 500 - 1000 лева, с които даже не могат да платят хонорара на консултанта ", съобщи пред БНР туроператорът Иван Кирязов от Бургас.

Въпреки уверенията на държавното управление, че електронното кандидатстване за COVID-помощите ще бъде бързо и елементарно, туроператорите са били извънредно затруднени при попълване на документите в информационната система за ръководство на еврофондовете ИСУН. " 99% от компаниите използваха помощта на консултанти, за които хонорарите по никакъв начин не са дребни. Само че от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " не желаят да признаят тези пари за разход. Налагат ни се ужасно доста ограничавания за разноските, които може да покрием с помощта ", споделя Кирязов.

Друга огромна неизясненост измежду туроператорите е била обвързвана с оборота, който е трябвало да показват, с цел да получат помощи. Докато някои са заявили единствено маржа, други са показали целия оборот, вследствие на което са получили по-големи грантове.  " По този мотив поискахме втори тур за сътрудниците, кандидатствали с данните за маржа, но не се прие ", уточни Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА).

Според Попов най-големите проблеми ще дойдат след няколко месеца при отчитането на помощите.  " Има доста неясноти кои разноски ще се признават и кои - не.   Отдавна трябваше да се доуточнят в едно напътствие ", споделя Попов.

Уточнението става още по-наложително с новата скица от 51 млн. лева, отворена за кандидатстване в понеделник. По нея туроператори и туристически сътрудници ще може да получат 4% от оборота (без ДДС) през 2019 година Министреството на туризма разгласи, че с тези компенсации приоритетно би трябвало да се върнат парите на клиентите, чийто екскурзии и почивки са се провалили поради ковид през предходната година. Еврокомисията към този момент предизвести страната ни, че непозволено е разсрочила с 12 месеца изплащането на парите на потребителите и заплаши със санкции.

Според АБТТА обаче има несъгласие в това изискване, тъй като някои туроператори към този момент са възстановили парите на клиентите си, но не би трябвало да бъдат изключвани от подкрепяне. Други туроператори пък нямат пари за възобновяване, тъй като работят единствено " входящ " туризъм - т.е. водят у нас непознати туристи. Най-силно са потърпевши тези компании, които провеждат почивки и екскурзии за българи в чужбина. По данни на сектора към 130 млн. лева са дължимите суми към клиенти, което демонстрира, че обезпечените 51 млн. лева ще са извънредно незадоволителни.

" Тази мярка е с 11 месеца забавяне. Писмото от Европейска комисия е с дата 20 март, само че беше потулено под килима. За него се разбра преди към 2 месеца и уверението беше, че още през декември 2020 година ще получим парите, само че се оказа, че системата не работи и се наложи да изчакаме ", съобщи за БНР Димитър Попов.

Става въпрос за електронно кандидатстване през изцяло нова Система за ръководство на националните вложения - СУНИ, като доскоро даже не е имало подготвен личен състав да работи с нея. В случая СУНИ заменя познатата ИСУН, защото въпросните 51 млн. лева са обезпечени от националния бюджет, а не от еврофондове. Тази промяна е притеснителна за сектора, защото досега никой още не е работил със СУНИ и има опасения за още по-голямо забавяне на помощите. За подаване на заявки и документи за помощи туроператорите ще имат 14 дни, считано от 8 февруари. От АБТТА считат, че е прекомерно оптимистично да се чака парите да бъдат преведени през март.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР