Непреработените отпадъчни води от градовете се използват за напояване на

...
Непреработените отпадъчни води от градовете се използват за напояване на
Коментари Харесай

Замърсената вода излага на риск здравето на милиард хора по света



Непреработените отпадъчни води от градовете се употребяват за напояване на 50 % повече аграрни земи по света, в сравнение с се смяташе до момента. Това излагат 885 милиона хора на риск от заболявания, измежду които диария и холера, съобщи Ройтерс.

Данните бяха оповестени от интернационална група учени в сп. "Енвайърментъл рисърч летърс ". Изследването е първото по рода си, което употребява отдалечено наблюдаване и географски осведомителни системи (ГИС) за разбора на информацията.

Културите на съвсем 36 милиона хектара, почти колкото е територията на Германия, се напояват с вода от реки и езера, в които градовете изхвърлят отпадъчните води по-нагоре по течението. Около 80% от тези култури са в страни с доста лимитирана обработка на отпадъчни води, като Китай, Индия, Пакистан, Мексико и Иран.

Непреработените отпадъчни води, даже и разредени, излагат на риск здравето и на земеделските производители, и на потребителите, сподели един от създателите Пей Дрексел. Работниците от стопанствата могат да получат кожни инфекции от контакта със нечистата вода, а потребителите могат да се заразят с паразити, диария и холера при консумация на сурови зеленчуци.

Замърсяването от човешката активност и животните визира почти една трета от реките в Латинска Америка, Азия и Африка и към 3,4 милиона хора умират всяка година от болести, породени от патогени във водата, съгласно Организация на обединените нации. През март специалистите на международната организация споделиха, че държавните управления би трябвало да преглеждат преработката на отпадъчни води не като скъпоструващ проблем, а като скъп запас, който може да бъде употребен да удовлетвори възходящото търсене на чиста вода, сила и сурови материали.

Отпадъчните води съдържат хранителни субстанции, като фосфор и нитрати, които могат да бъдат употребявани за торене, а обработената наслойка може да бъде превърната в био газ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР