Непрекъснатото усъвършенстване на автомобилните технологии направи нашите леки коли прецизни

...
Непрекъснатото усъвършенстване на автомобилните технологии направи нашите леки коли прецизни
Коментари Харесай

9 лоши навика, които износват двигателя на автомобила

Непрекъснатото рационализиране на автомобилните технологии направи нашите леки коли прецизни механизми, които ни служат правилно и ни защищават от редица волни или неволни неточности при шофиране. Въпреки това човешкият фактор има своята значима роля за дългия и безавариен експлоатационния живот на най-важният детайл на автомобила - неговият мотор. Предлагаме ви няколко постоянно срещани неприятни привички на водачите, които редуцират живота на силовия елемент и костват скъпо на притежателите на моторните транспортни средства.

Шофиране със леден мотор

Съвременните коли ви разрешават да започнете да се движите половин секунда след пускане на мотора. Кажете благодаря на модерните системи за впръскване на гориво. Въпреки това, на леден мотор, изпитващ маслен апетит, в действителност не му харесва, когато скоростта внезапно се увеличи. Не бързайте, най-малко първите 3-4 минути след пускане гледайте да не хвърляте стрелката на оборотомера над 2000 оборота. Не се предлага да натискате крепко педала за газта, до момента в който температурата на охлаждащата течност не се повиши до най-малко 80 градуса.
 Най-често срещаните проблемите с охлаждането на автомобилния мотор
Най-често срещаните проблемите с охлаждането на автомобилния мотор

Каква е естествената работна температура на бензиновите и дизеловите мотори?

Шофиране с прегрял мотор

И без това няма да можете да пътувате дълго по този начин. Високите температури са смъртоносни за мотора. Особено за актуалните мотори, при които даже цилиндровият блок не е от чугун, а единствено от алуминий. Накратко, следете температурата на охлаждащата течност. Ако стрелката пълзи в алената зона, спрете неотложно. Прегряването на съвременен мотор е извънредно скъпо наслаждение за джоба на шефьора.

Постоянното шофиране на високи обороти

Постоянното условие на мотора да се върти на оптималната скорост е като да се пробвате да преминете денем в режим на бърза работа. Какво ще се случи с вас след пет-десет минути? Така е, ще се изчерпиш и ще спреш, изплезил език. Горе-долу същото е и с мотора. Постоянното шофиране с високи скорости е стрес за мотора и другите съставни елементи на автомобила, което неизбежно води до понижаване на експлоатационния живот.

Каране с ниско натоварване от самото начало

Парадоксално, само че шофирането с ниска скорост също не е добре пристигнало за мотора на вашия автомобил. Ако моторът работи напрегнат, можете да почувствате присъщи трептения, показващи експлозия в мотора. Само запомнете: детонацията е доста нездравословна, тя безусловно унищожава мотора от вътрешната страна. Затова редувайте режимите на шофиране и не изпадайте в крайности.
 8 рискови неточности на пътя, за които всички не помнят
8 рискови неточности на пътя, за които всички не помнят

Независимо от шофьорския опит, не би трябвало да пренебрегвате тези привидно рутинни обстановки

Дръжте съединителя натиснат на светофара

Ако карате кола с автоматизирана скоростна кутия, можете да пременете в публикацията по-нататък. Но, в случай че имате лека кола с ръчна скоростна кутия, запомнете: да не отпуснете педала на съединителя, до момента в който стоите на светофара, е просто неуместно. Съединител, който е непрекъснато включен, е съединител, който ще се повреди доста по-рано от предстоящото. И това, несъмнено, макар че е консуматив, е доста безценен консуматив...

Кратки пътувания

Казват, че дузина пътувания с дължина до километър понижават живота на мотора повече от едно пътешестване от 1500 км. И в действителност е по този начин. Честите цикли на включване и изключване са доста по-вредни за мотора, в сравнение с непрекъснатата работа в оптималната температурна зона. Ако би трябвало да купите си нещо в магазина на две пресечки, отидете пешком. Това ще бъде по-полезно и за вас и за вашия автомобил.
 9 неточности, които доста водачи вършат при изпреварване
9 неточности, които доста водачи вършат при изпреварване

Никога не забравяйте, че това е най-опасната маневра на пътя, която предизвика тежки произшествия

Веднага изключвате мотора с турбокомпресор

Е, евентуално всеки знае това. Двигателите с турбокомпресор - както бензинови, по този начин и дизелови - не могат да бъдат изключени незабавно след идване на вашата дестинация. Много е нездравословно за работното колело на турбината. Повечето турбо мотори имат таймери за изключване, само че в случай че не сте сигурни, оставете мотора да работи на луфт за минута и по-късно го изключете.
 Как убиваме мотора на автомобила през лятото
Как убиваме мотора на автомобила през лятото

90% от водачите не знаят какви рискове за най-важната част от колата крият жегите

Шофиране с съвсем празен контейнер

Тук има два казуса по едно и също време. Първо, актуалните потопяеми горивни помпи работят оптимално единствено когато пръскат гориво. Бензинът също по този начин извършва функционалността за изстудяване на помпата, в противоположен случай тя бързо ще прегрее и ще би трябвало да бъде сменена. Освен това отлаганията, насъбрани в резервоара по време на работа, могат да попаднат в горивната система. Резултатът е същият: ще стигнете до ремонт. Накратко, не подценявайте лампата за ниско равнище на горивото в резервоара.

Игнорирате лампата за инспекция на мотора

Да, този неприятен и постоянно срещат табиет също не би трябвало да се подценява. И да, наясно сме, че от време на време чек енджина светва поради всевъзможни нелепости, в това число и за не най-успешното зареждане. Но също по този начин лампичката предизвестява за проблеми в системата за запалване, работата на горивната помпа, мръсни инжектори и дузина други параметри, които директно въздействат на здравето на мотора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР