Непрекъснатото и бързо въвеждане на нови технологии в стопанския и

...
Непрекъснатото и бързо въвеждане на нови технологии в стопанския и
Коментари Харесай

АИКБ: Образованието и системите за обучение да се адаптират към новите технологии и дигитализирането на света


Непрекъснатото и бързо въвеждане на нови технологии в стопанския и обществения бранш постановат навреме адаптиране на образованието и системите за образование, тъй че то да е задоволително гъвкаво и да дава отговор на критериите, които работата в бъдеще ще изисква. Това съобщи по време на форума „ Дигитализация и глобализация – модерни бизнес модели и форми на труд “ доктор Милена Ангелова, основен секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България и заместник-председател на Европейския стопански и обществен комитет (ЕИСК).

„ Въздействието на дигитализацията върху работните места ще бъде доста. Необходимите принадлежности за справяне с това предизвикателство са качественото стартово обучение, ученето през целия живот и повишението на квалификацията и преквалификацията. “, сподели още доктор Ангелова. По думите ѝ всички държави-членки на Европейски Съюз би трябвало допустимо най-бързо да подхващат действителни ограничения за възстановяване и адаптирането на просветителните си системи, тъй че да останат конкурентоспособни в новите условия и да продължат да основават придприятия и работни места.

Според изпълнителния шеф на Асоциация на индустриалния капитал в България Добрин Иванов работодателите би трябвало интензивно да се включат в подобряването на качеството на образованието в междинните професионални гимназии и висшите учебни заведения. Той съобщи още, че АИКБ е заложила като собствен главен приоритет оправянето с проблемите на пазара на труда и дефицита на квалифицирани фрагменти.

„ За да изпълним тази цел разработихме и инструментариум за повишение на привлекателността на значими за страната ни специалности в секторите „ Машиностроене и металообработване “, „ Електротехника и електроника “, „ Транспорт и спедиция “ и „ Медицина и услуги за хубост и здраве “. Считаме, че съществени ограничения за справяне с проблемите са годишното осъвременяване на образователните проекти, възстановяване структурата на план-приема, увеличение на практическата употреба на просветителната система и даване на стипендии. Така ще успеем да създадем и развием дълготраен интерес у младежите към значимите за българската стопанска система специалности “, съобщи още Добрин Иванов.

Дискусионният конгрес за ролята на дигитализацията и глобализация в изискванията на труд се провежда от Научноизследователски институт и катедра „ Правни науки “ при Икономически университет-Варна с поддръжката на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Участие в събитието взеха представители на интернационалните институции, работодатели, организации на гражданското общество и университетските среди. Акцент в разискванията на форума бяха знанията и уменията за работните места в идващите години, опциите за възстановяване на политиките в региона на образованието, образованието и преквалификацията за по-добро сходство на новите умения с потребностите на пазара на труда, оповестиха от АИКБ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР