Непрекъснато виждаме деца, които още преди да проговорят, демонстрират собственическо

...
Непрекъснато виждаме деца, които още преди да проговорят, демонстрират собственическо
Коментари Харесай

Защо се разделяме с вещите си трудно

Непрекъснато виждаме деца, които още преди да проговорят, показват собственическо възприятие към движимостите, обозначени като " техни ". Но освен - те реагират бурно, когато някой им ги употребява.

Това демонстрира, че още от ранна възраст ние сме подвластни на Ефекта на притежанието (на англ. Endowment Effect).

Той се състои в придаването на нереалистично по-голяма стойност на нещата, които сме възприели като наши.
 Снимка 450698

Интересно е, че подобен резултат не се следи при егалитарните култури, при които всичко е общо и не са имали допир с модерния свят.

Дори е извършен опит, при който на доброволците били дадени или парче шоколад, или чаша за кафе, след което им било препоръчано, в случай че желаят, да си разменят получените дарове.

Едва 11% се възползвали от тази опция. Останалите 89% възприели, че това, което са получили, е по-ценно от другото, без значение какво е то.
 Снимка 450699

В различен опит участниците следили по какъв начин човек поставя предмети в кошници с надпис " Мое " и " На Алекс ". След това, когато участниците разглеждали предметите в кошницата с надпис " Мое ", в мозъците им се задействала зоната, обвързвана с усещането за себе си.

На този резултат се дължи и чувството ни, че движимостите, принадлежали на наш непосредствен или сътрудник, който ни е напуснал, по някакъв вълшебен метод го връщат при нас.

Затова е потребно, когато желаеме да се отърсим от спомените за някого или нещо, да поразчистим малко и да дадем на тези движимости нов живот, само че на друго място и с различен собственик.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР