Непрекъснато споделяте на партньора си вашите чувства и искате същото

Непрекъснато споделяте на партньора си вашите чувства и искате същото ...

Мъжът до мен не споделя чувствата си. Защо?.


Непрекъснато споделяте на партньора си вашите чувства и искате същото от него. Но в отговор – само тишина. Защо мъжете не обичат да говорят за чувствата си? Отговорът на Джулия Захарова, клиничен психолог.

Жените често се оплакват, че мъжете рядко говорят за чувствата си – рядко споделят преживяванията си, трудно говорят за любов, не правят комплименти. Много хора, не само мъже, но и жени, които открито говорят за чувствата си, стават уязвими. Често си слагаме забрана заради преживявания от детството и юношеството. Може би някой не ни е взел на сериозно или пък сме станали обект на подигравки.

Ето защо те са област на особено внимателно лечение. За да ги изразим, е важно да създадем безопасна атмосфера, да не натискаме, да не използваме чувствата за манипулация.

Ето няколко съвета, с които ще научите един мъж да говори по-често и открито за чувствата:

1. Не чакайте бърз резултат. Негативното отношение към изразяването на чувства се формира през годините, затова вероятно ще са необходими поне няколко месеца, за да го промените.

2. Идентифицирайте чувствата на мъжа, за да свържете емоционалното преживяване. Ако видите, че е разстроен, кажете: „Изглежда, че си разстроен!“.

3. Без насилване! Опитайте се да не го карате да говори пряко за чувства. Не е нужно да го мъчите с въпроси: „Обичаш ли ме?“, „И как ме обичаш?“. Ако откаже да признае, че има чувства, не го притискайте.

4. Говорете за вашите чувства – давайте пример. Не се фиксирайте само в любовните вълнения, бъдете искрени.

5. Ако мъж реши да сподели чувства с вас, той не трябва да съжалява за това. Опитайте никога да не ги използвате за манипулация. Ако си спомняте думите, изречени в момент на слабост в разгара на кавга, само ще го убедите, че не е безопасно да споделя чувства.

6. Ако мъжът говори за чувства, покажете внимание, слушайте го, подкрепете го.

7. Не забравяйте, че за много мъже действията са по-важни от думите.

Източник: tialoto.bg