"Непрекъснато получаваме сигнали от граждани най-често свързани с цените на

...
"Непрекъснато получаваме сигнали от граждани най-често свързани с цените на
Коментари Харесай

Пейо Майорски: Ако има увеличение на цените на мобилните услуги, трябва да е за година

"Непрекъснато получаваме сигнали от жители най-често свързани с цените на комуналните услуги - на мобилните оператори и на топлофикациите ", сподели в "Преди всички " по БНР Пейо Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите. "В обстановката с цените на мобилните услуги мога да кажа, че операторите ни оферират самостоятелни контракти, в които има общи условия, които биват одобрени от Комисията за отбрана на потребителите. Когато има неравноправни клаузи в тези контракти, Комисията има право да не допусне те да влязат в приложимост. В случая никой не оспорва правото на телекомуникационните компании да повишават цените. Това го написа в общите условия, като един път гогодишно това е правомерно. Неправомерно е да се желае такова покачване да бъде по отношение на инфлационния показател за две години. Другото непозволено е, че не се дава опцията на потребителя да предоговори контракта си ", смята Майорски. Според него потребителят би трябвало да може да предоговори и да изиска понижаване на цената на проекта си, без да търпи неустойки.
"Ако има нарастване на цените на мобилните услуги, би трябвало да е с инфлационния показател единствено за една година. Затова и поискахме оставка на Комисията за отбрана на потребителите. Защото не би трябвало да бъдат допускани такива клаузи в общите правила на фирмите. Освен това съгласно нас КЗП не разполага с потенциал да дава отговор на жалбите на хората, не като брой хора, а като липса на организация.

А въпроса с общите правила на фирмите касае всички, освен мобилните оператори, които ни дават комунални услуги ", съобщи още пред БНР Пейо Майорски.

Според Майорски това касае и ролята на КЕВР по отношение на цените на тока, парното и водата.

"В този орган най-вероятно би трябвало да има някаква смяна. Новото държавно управление би трябвало да проучва какъв е казусът и той да бъде отхвърлен. И КЕВР да проработи в интерес на всички страни ", уточни още Майорски.

По думите му мораториумът е добра стъпка, до момента в който ръководещите създадът нужната среда и видят къде тъкмо е казусът, само че в последна сметка ние като консуматори ще си платим цената на този мораториум.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР