Непрекъснато нараствали дълговете на НЗОК към чужди каси. Това стана

...
Непрекъснато нараствали дълговете на НЗОК към чужди каси. Това стана
Коментари Харесай

Ананиев търсел помощ от БСП за оставката на Камен Плочев

Непрекъснато нараствали задълженията на НЗОК към непознати каси. Това стана ясно от чуването на шефа на НЗОК професор Камен Плочев пред здравната комисия в Народно събрание . Към 31.01.2018 задълженията към непознати каси възлизат на 271,200 милиона лв..

През 2015 и 2016 страната ни се показва като трайно отлагаща заплащанията си към други здравни каси. Зачестили писмата от други страни, че страната ни излиза отвън 18-месечния период, в който би трябвало да се издължи. Искало се да посочим проект за изчистване на задължения. Само към Германия изискуем 100 милиона лв.. В същото време за задължения в бюджета на НЗОК за тази година са планувани 70 милиона лв., както изясни шефът на НЗОК. Нашата молба е да ни помогнете, тъй като ситуацията става обезпокоително, изясни Плочев. НЗОК желала спор, на който да се разиска опцията за актуализация на бюджета на здравния фонд. Касата не желала актуализация, по думите му.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова изрази страдание, че този проблем по този начин се е преекспонирал в публичното пространство. Защо тъкмо в този миг се слага този въпрос, недоумява тя. Според мен актуализация не се налагала, защото казусът бил обект на полемика при дебатите в комисиите за бюджета на НЗОК. Освен това за 2018 година Касата разполага с 13 милиона лв. повече за погашение на задължения спрямо миналата година. Здравната система е едно цяло, безапелационна бе Дариткова.

Нейното действие, по думите й, зависело от положителната връзка сред обособените участници в нея. Тя упрекна Камен Плочев в непознаване на пълномощията и отговорностите си като началник на здравния фонд. От Българска социалистическа партия припомниха на ГЕРБ, че те са излъчили кандидатурата на Камен Плочев. Червените са обезпокоени, че системата е болна и се нуждае от лекуване.

Славчо Велков посочи, че очевидно има проблеми в системата. Той изиска да разбере има ли върнат пациент от чужбина поради задълженията ни. Оказа се, че здравният министър Кирил Ананиев отишъл при Велков да го моли опозицията да способства за оставката на Камен Плочев. Според него Германия ни е върнала пациент поради задлъжнялостта ни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР