Непреходната сила на българския дух и традиции ни дават сили

...
Непреходната сила на българския дух и традиции ни дават сили
Коментари Харесай

Областния управител на Русе поздрави участниците на фестивала в Копривщица

Непреходната мощ на българския дух и обичаи ни дават сили да продължим напред, без значение от компликациите и тестванията, пред които сме изправени.

Магията на фолклора популяризира родината ни на всички места по света, а с помощта на хора като вас съумяваме да съхраним достоверността си и с горделивост да се назоваваме българи пред света “, сподели регионалният шеф Анатоли Станев по случай мощното показване на самодейците от Русенско на Националния събор на Българското национално творчество в Копривщица. „ Инициативи като тази ни подаряват с усмивки и ни връщат вярата, само че и ни припомнят за уговорката, който имаме към предците си. Очевидно е правилно, че сме блажен народ “, добавя регионалният шеф. Станев пожела на участниците здраве и да не стопират да разпалват искрата на родолюбието в дребни и огромни, в българите, живеещи тук и в чужбина. „ Поклон пред всеотдайността и гения ви – будите удивление “, показа още той.

Припомняме, че област Русе бе показана от 121 участници – 71 дами и 50 мъже. Те са от четири общини от района – Русе, Бяла, Ценово и Иваново. Инициативата се осъществя и с логистичната поддръжка на Областна администрация – Русе и Регионалния експертно-консултативен и информативен център „ Читалища ” /РЕКИЦ/. На място в Копривщица има и специалисти от Областната администрация, които подкрепят логистичния развой. Общото времетраене на осъществяванията на участниците от Русенско бе близо 2 часа и половина и включваше седем самостоятелни и тринайсет групови осъществявания. Всички представители на района обраха овациите на присъстващите и журито. Изпълнителите бяха от Пенсионерски клуб №10 в Русе, както и от осем национални читалища в района. Това са „ Просвета – 1915 “ в кв. „ Долапите “, „ Св. св. Кирил и Методий 1924 “ в кв. „ Средна кула “, тетовското „ Пробуда – 1907 “, „ Светлина – 1928 “, намиращо се в Хотанца, беленското „ Трудолюбие 1884 “, „ Пробуда 1922 “ в село Белцов, както и пирговсково „ Кирил и Методий 1922 “ и кошовското „ Просвета 1928 “. Репертоарът на всички бе извънредно богат, като той включваше както национални песни и танци, по този начин и осъществяването на голям брой характерни за района обреди. Сред тях бяха ритуали, свързани с Рождество Христово, Ивановден, Бабинден, а също и традиции, касаещи месеното на обредни пити, приготвянето на храна и такива, свързани с всекидневието на хората. Можеха да се видят и доста забавни игри за сватби и седенки.

През утрешния ден се чака да станат ясни резултатите. Това се постанова заради нуждата от техническо време за обработката на всички протоколи. Припомняме, че Дванайсетият народен събор на националното творчество се осъществя след две години отсрочване поради Ковид-пандемията. Събитието е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО, като то се организира на всеки пет години. Сега в него се включиха над 6500 самобитни носители на достоверни национални песни, танци и инструментални мелодии от 5- до 95-годишна възраст, от всички краища на България.

Съборът се организира от 1965-а насам на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни уредници са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР