Неправителствени организации се обявиха против готвените промени в Закона за

...
Неправителствени организации се обявиха против готвените промени в Закона за
Коментари Харесай

НПО се обявиха против готвените промени в Закона за туризма

Неправителствени организации се оповестиха срещу готвените промени в Закона за туризма. Според тях някои от новите текстове са неразбираеми и противоречиви. Става дума за частта, в която се споделя, че визитите при родственици към този момент ще се преглеждат като туристически екскурзии. От Министерството на туризма обаче прецизираха, че в случай че гостувате на ваши близки и домът им не е регистриран като хотел, визитата ви няма да изисква финансови задължения като налози, такси или потребност да се регистрирате като екскурзиант.

В препоръчаните промени в Закона за туризма като екскурзиант се дефинира и човек, който гостува при свои родственици с преспиване.
Димитър Канариев, Национална асоциация " Българско Черноморие ": Това би трансформирало всеки един българин, отивайки на посетители за повече от 24 часа с пренощуване в екскурзиант. За което законът изисква надлежно регистрация като туристически оператор, настаняване, събиране на курортни такси, по тази причина ние желаеме Министерството на туризма да изтегли този текст.
Асоциацията " Българско Черноморие " и сдружението за отбрана на притежателите на парцели считат, че новият текст в проектозакона ще пояснява и елементарните хора като занимаващи се с туристически услуги.
Здравко Младенов, Национално съдружие за отбрана притежателите на парцели: Човек не се занимава с туризъм, само че бива третиран като лице, занимаващо се с туризъм и всички последици.
От Министерството на туризма са безапелационни, че предлаганите промени не се поясняват вярно. Те изпратиха публична позиция, в която се споделя, че визитата при родственици, близки и другари не е туристическа активност.

Тоест в случай че нощувате в дома на родителите си в провинцията и този дом не е регистриран като хотел, вашето посещаване не изисква никакви финансови задължения като налози, такси и потребност да се регистрирате като екскурзиант.

От сдружението за отбрана на притежателите на парцели считат, че сивата стопанска система би трябвало да се бори със засилен надзор, а не с недомислени промени в законите.
Здравко Младенов, Национално съдружие за отбрана притежателите на парцели: Общината има механизми, с които да отличава и намира сивата стопанска система, в случай че желае.
Представителите на неправителствените организации ще подават предложенията си в туристическото министерство и ще изискат среща, с цел да може да бъдат изчистени всички неясноти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР