Неправителствени организации поискаха депутатите да отхвърлят ветото на президента върху

...
Неправителствени организации поискаха депутатите да отхвърлят ветото на президента върху
Коментари Харесай

НПО-та се обявиха срещу ветото на президента върху закона за Черноморието

Неправителствени организации желаеха депутатите да отхвърлят ветото на президента върху някои от текстовете от Закона за Черноморието. Според съдружие " Зелен алианс ", асоциация " Българско Черноморие " и Сдружението за отбрана на притежателите на парцели, президентското несъгласие предизвиква порочни практики на дивото къмпингуване, като да вземем за пример замърсяване на околната среда.


Вместо да пази цивилен права, президентското несъгласие насърчава нарушаването им, настояват трите организации.
Димитър Канариев - ръководител на УС на Национална асоциация " Българско Черноморие ": Ние не сме срещу къмпирането, просто би трябвало да има ред, да има хигиена, да има непорочност, да има ясни правила.
Според тях ветото предизвиква нелоялната конкуренция и неплащането на налози и такси.
Димитър Канариев - ръководител на УС на Национална асоциация " Българско Черноморие ": Безплатният туризъм, реализиран като диво къмпингуване ощетява държавния бюджет, общински бюджети и притежателите на къмпинги, защото тези, които реализират диво къмпингуване не заплащат нищо на никого.
Освен това дивокъмпингуващите нарушават правата на частната благосъстоятелност, считат от сдруженията. Те разполагат палатките и кемперите си върху непозната земя, която е или частна, или общинска, или държавна благосъстоятелност. Това, съгласно тях, е като някой да се влезе в непознат апартамент.
Здравко Младенов - ръководител на УС на Национално съдружие на притежателите на парцели: Кому ще бъде прелестно, в случай че аз дойда, нямам никакво отношение към него и се самонастаня. И освен се настаня и краткотрайно употребявам вашият апартамент, ами оставя и куп буклуци.
По думите им къмпингуващите би трябвало да заплащат и поради почистването на боклуците, които оставят след себе си. Те дадоха образец с община Шабла, където по данни на кмета, за сезон се извозват по към 500 тона отпадъци единствено от диво къмпингуващи. Това коствало сред 100 и 160 000 лв. на локалния бюджет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР