Неправителствени организации от туризма, рибарския сектор и организации свързани с

...
Неправителствени организации от туризма, рибарския сектор и организации свързани с
Коментари Харесай

Неправителствени организации настояват да бъде оттеглен Законът за енергията от ВЕИ

Неправителствени организации от туризма, рибарския бранш и организации свързани с опазването на природата настояха да бъде отдръпнат Законът за силата от възобновими източници в морски пространства, който регламентира построяването на вятърни електроцентрали в Черно море, оповестява БНР.

Липсата на връзка сред държавното управление и бизнеса води до недоволството на сектора, съобщи Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

" Много ясно желаеме да кажем, че не желаеме да преработваме безусловно нищо. Искаме този закон да бъде отдръпнат и в случай че се внася отначало сходно нещо, то тази кръгла маса отпреди две седмици би трябвало да се случи от ден първи, тъй че всички наранени да седнем на една маса и да участваме в писането на закона ".

Изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море ще засегне рибарския бранш, сподели Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни артикули.

" Засегнати сме от обстоятелството, че никой не се обърна към нас. От 2 години нашата асоциация изпраща писма до съответните институции. Август месец е последното писмо от Консултативния съвет за Черно море, който е орган на Европейската комисия със седалище във Варна с рекомендация към министъра на околната среда и водите, министъра на земеделието и министъра на енергетиката ".

Ирина Матеева от Българското сдружение за отбрана на птиците уточни:

" Според нас подобен закон, обособен от Закона за възобновимите енергийни източници, по принцип, не е нужен. Ако нещо характерно за морска среда би трябвало да бъде урегулирано в правната уредба, това може да бъде направено посредством закона за ВЕИ и всички вложители във възобновими енергийни източници да бъдат равнопоставени ".

Ако документът не бъде отдръпнат, има подготвеност за протестни дейности, показаха организациите.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР