Неправителствени организации и рибари, привърженици на традиционните методи на улов

...
Неправителствени организации и рибари, привърженици на традиционните методи на улов
Коментари Харесай

Рибари блокират днес редица европейски пристанища в знак на протест

Неправителствени организации и риболовци, последователи на обичайните способи на улов в редица страни, измежду които Франция, Германия и Холандия, ще блокират през днешния ден пристанища, с цел да стачкуват против електрическия лов на риба. Според тях той унищожава морската среда и заплашва икономическото им оцеляване, съобщи Франс прес, базирайки се на официално съобщение на неправителствената организация Блум.

 © Христо Касабов / Българска телеграфна агенция
Акцията на риболовците ще стартира в 09:00 часа по Гринуич, посочи неправителствената организация, която води акция против електрическия улов от месеци.

Протести на риболовци ще има в пристанищата Булон сюр Мер (Франция), Иймуйден (Холандия), Нюпорт (Белгия) и Лоустофт (Великобритания). Предвидени са такива акции и във Фленсбург (Германия), Мандриола (Италия), Сен Мандрие, Ла Сиотат и Сен Жан дьо Люз (Франция).
Рибарите желае да привлекат вниманието на европейските политици и да ги накарат дефинитивно да забранят тази унищожителна техника на лов на риба, прецизира Блум.

Днес в Брюксел има съвещание на Съвета на Европейски Съюз по селското стопанство и риболова.

Електрическият лов на риба, който е неразрешен в Китай, Бразилия и Съединени американски щати, се състои в изпращането на електрически импулси по дъното, с цел да бъдат уловени рибите, които живеят там.

В Европа този метод на лов на риба е неразрешен от 1998 година, само че Европейската комисия позволява той да се практикува от 2006 година при избран ограничаващ режим.

Неправителствените организации упрекват Европейска комисия, че е направила отстъпки на холандските лобита, които пазят ползите на промишления лов на риба за сметка на препитанието на дребните риболовци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР