Неправителствената организация Хюман райтс уоч (Human Rights Watch) откри нови

...
Неправителствената организация Хюман райтс уоч (Human Rights Watch) откри нови
Коментари Харесай

HRW с нови данни за използване на забранени мини от Украйна

Неправителствената организация " Хюман райтс уоч " (Human Rights Watch) откри нови доказателства за безразборното потребление на неразрешени противопехотни мини от украинските сили против съветски войски.

HRW прикани държавното управление на Украйна да извърши уговорката, стихотворец по-рано този месец, а точно:
да не употребява такива оръжия; да проверява хипотетичната им употреба; да потърси отговорност от отговорните.
" Обещанието на украинското държавно управление да проверява очевидното потребление на неразрешени противопехотни мини от армията му е значимо самопризнание за задължението му да пази цивилните ", съобщи Стив Гус, оръжеен шеф на Human Rights Watch.

HRW е споделила констатациите си с украинските управляващи в писмо от месец май, на което обаче не получила отговор.

През 2005 година Украйна ратифицира интернационален контракт от 1997 година, забраняващ сходни мини и задължаващ унищожаването на запасите от оръжия.

Противопехотните мини се детонират от наличието, близостта или контакта на човек и могат да убиват и осакатяват дълго време след края на спора в Украйна, се показва в отчета.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 година HRW разгласява четири отчета, документиращи потреблението от съветските войски на 13 типа противопехотни мини, които убиха и раниха цивилни.

Новият отчет е продължение на отчет от януари, че украински бойци са изстреляли ракети, които са разпръснали хиляди мини PMF-1 в окупираните от Русия региони в и към източния град Изиум сред април и септември 2022 година, когато силите на Киев го превзеха.

В последния отчет се показва, че новите доказателства за потреблението на противопехотни мини от украинските сили идват от фотоси, оповестени в интернет от лице, работещо в Източна Украйна. Според снимковия материал са употребявани елементи от бойни глави на 220 мм ракети Ураган.

Всяка от тези ракети изстрелва безсистемно 312 противопехотни мини PFM-1S.
 Правозащитници упрекнаха воюващите страни за потребление на неразрешени противопехотни мини
Правозащитници упрекнаха воюващите страни за потребление на неразрешени противопехотни мини

Те са довели до цивилни жертви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР