Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) сигнализира главния прокурор Иван Гешев

...
Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) сигнализира главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Нов сигнал до Гешев - да провери връзките между Домусчиев, Горанов и Божков

Неправителствената организация " Антикорупционен фонд " (АКФ) алармира основния прокурор Иван Гешев за ангажимента за " цялостен съпорт в Държавната комисия по хазарта ", съдържаща се в оповестената от обвинения Васил Божков паметна бележка сред него и притежателя на Нова телевизия Кирил Домусчиев.
Сигналът е допълнение към подадения през вчерашния ден (18 май) сигнал до Гешев, че има аргументи финансовият министър Владислав Горанов да бъде разследван по случая " Васил Божков ".
Сега АКФ напомня, че Божков самичък е споделил, че поема ангажимент да купува рекламно време и вероятно да компенсира Нова телевизия или футболен клуб " Лудогорец " с други контракти за реклама, в случай че в това време те изгубят такива. " Срещу този си ангажимент господин Божков, съгласно " паметната бележка ", би трябвало да получи " цялостен съпорт в ДКХ за урегулиране бизнеса и съблюдаване законите на Република България ", показва АКФ, като прецизира, че в формалния си отговор по случая Кирил Домусчиев не отхвърля достоверността на документа.
" Считаме, че твърдяното договаряне сред предприемачите Божков и Домусчиев на поддръжка от самостоятелен държавен регулаторен орган е събитие, което следва да бъде предмет на сериозна инспекция от институцията, която оглавявате ", се споделя в допълнението на сигнала на АКФ до основния прокурор.
Това договаряне, съгласно АКФ, не трябва да се преглежда единствено по себе си, а в светлината на:
- структурната принадлежност на Държавната комисия по
хазарта към Министерство на финансите и огромната роля на министъра на финансите в определянето на състава ѝ
- изказванията на обвинения Васил Божков, че е комуникирал извънредно с министъра на финансите Владислав Горанов за регулирането на хазартния си бизнес
- твърдените нарушавания на длъжностни лица от въпросната комисия (за които те към този момент са привлечени като обвиняеми), довели до хипотетично ощетяване на държавния бюджет със стотици милиони лв. от несъбрани такси на сдруженията на обвинения Божков
- оповестената през ноември 2018 година инспекция, разпоредена от Върховна касационна прокуратура, след медийни изявления въз основата на данни от имуществената декларация на министъра на финансите Горанов, че живее със фамилията си безплатно от 2012 година в първокласно жилище на предприемач – негов кръстник (Иван Сариев). За жилището се твърди, че е в затворен комплекс, издигнат от сдружение, свързвано с господин Домусчиев. До сегашния миг, макар отправените на 11.02.2020 година и на 06.03.2020 година запитвания на АКФ, прокуратурата не е предоставила никаква информация за резултата от въпросната инспекция.
Според АКФ, станалите обществено притежание все още данни сочат за сериозна индикация за допустимо осъществени необятен набор от корупционни закононарушения от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно състояние.
АКФ смята, че следва да се извърши цялостна инспекция на всички условия към хипотетичната връзка сред Васил Божков и Владислав Горанов, както и на хипотетичните сделки сред Васил Божков и Кирил Домусчиев за влияние върху самостоятелен държавен регулаторен орган.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР