Неправителствената коалиция Да спасим Кресненското дефиле обяви, че Еврокомисията ще

...
Неправителствената коалиция Да спасим Кресненското дефиле обяви, че Еврокомисията ще
Коментари Харесай

Екокоалиция: Еврокомисията не е съгласна с България за път, застрашаващ Кресна

Неправителствената коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " разгласи, че Еврокомисията ще подсигурява спазването на европейското законодателство и няма да разреши построяването на автомагистрала " Струма " по " унищожителен за природата и хората метод ". От организацията цитират заявление на Комитета по петиции на Европейския парламент в отговор на петицията против градежа на автомагисталата. В понеделник се разбра. че самата петиция няма да бъде обсъждана по-нататък.

Петицията е затворена по гледище на българските евродепутати, които съставляват ръководещата сега коалиция, обясни за " Дневник " Петко Ковачев от " Да спасим Кресненското дефиле ". Природозащитната коалиция възнамерява и последващи дейности на европейско равнище против прекосяване на автомагистралата през Кресненското дефиле.

Петицията

Петицията, която няма да бъде обсъждана по-нататък, бе подкрепена от над 800 поданици от региона на Кресна, от още 1000 жители на България и други 211 хиляди души от страни-членки на Европейски Съюз. Тя поддържа тезата, че Кресненското дефиле е застрашено от строителството на трансевропейския кулоар 4, който е финансиран с европейски средства и свързва Хамбург със Солун.

" Въпреки продължаващите повече от 20 години старания на неправителствените организации и персони като Боян Петров да се откри щадящо за дефилето решение – с дълъг тунел или така наречен " източен обход " отвън дефилето, в края на 2017 година българските управляващи анулираха законово настоящо решение от 2008 година и одобриха, че посоката София – Солун ще премине през дефилето, а единствено посоката юг-север ще бъде изнесена отвън Кресненския пролом ", напомнят от екокоалицията. Според тях определената от държавното управление опция за създаване на автомагистрала " Струма " е в контраст на рекомендациите на европейските конвенции и националното законодателство.

Изслушването в Европейския парламент

Изслушването на представителите на гражданската петиция се организира на 2 декември в Брюксел. Димитър Василев от региона на Кресна е подчертал рисковете от реализирането на определения от държавното управление вид. Той планува разделянето на автомагистралата на две и превръщането на сегашния път Е-79 в еднопосочно платно в посока София - Кулата. Подателите на жалбата също са отбелязали, че не са срещу автомагистралата, а упорстват за разновидността, в който и двете платна са отвън Кресненския пролом, а сегашният път остава местен за потребностите на локалните хора.

Представителят на Еврокомисията е установил нарушавания, които са открити до този миг в планирането и построяването на автомагистралата. Едно от тях е нарушаването на Директивата за местообитанията във връзка с зоните от европейската мрежа " Натура 2000 " в региона на Кресненското дефиле. С това е било решено петицията да бъде затворена.

Въпреки констатациите на Европейска комисия, българското непрекъснато посланичество и български депутати са отстоявали тезата, че планът на държавното управление дава отговор на европейското законодателство.

Според коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " изявленията на множеството български евродепутати са били отвън допустимия либерален звук и са съдържали очевидни лъжи. " Езикът на омразата изненада присъстващите депутати в залата. Неточностите и неистините от депутатите единствено демонстрираха какъв брой малко познават плана за Автомагистрала " Струма " и въздействието върху хората и бизнеса, " съобщи Петко Ковачев от гражданската коалиция.


Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Андрей Слабаков с обвинявания без доказателства против неназовани организации.

Единственият действителен глас в отбрана на петицията за автомагистрала отвън дефилето е бил на дългогодишната датска евродепутатка Маргарет Аукен. Тя е изразила " удивление и отвращение " от превеса на български депутати, които подценяват рецензията на Европейската комисия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (169)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР