Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман за първи път

...
Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман за първи път
Коментари Харесай

Непознатото дете от Е. Т. А. Хофман за първи път на български

„ Непознатото дете “ от Е. Т. А. Хофман за първи път на български
Премиерата на илюстрованата музикална книга ще се състои на 1 юни в Софийската градска художествена изложба
 
След триумфа на „ Приказка за вълшебната флейта “ фондация „ Културни вероятности “ и издателство „ Ентусиаст “, с поддръжката на фондация „ Комунитас “, показват ново издание за деца от поредицата „ Музика в книга “. „ Непознатото дете “, едно от основните творби на великия немски актьор Е. Т. А. Хофман, се разгласява за първи път на български език във формат, който сплотява литература, музика и изобразително изкуство.
Официалната премиера на книгата ще се със състои в Деня на детето, 1 юни, от 17:00 ч. в Софийската градска художествена изложба. Завладяващ лиричен пърформанс с истинска музика и хореография ще потопи присъстващите в приказния свят на Хофман. Гостите на събитието ще имат опция да се срещнат с чудатите персонажи от книгата измежду вълшебни звуци и светлини, да открият Непознатото дете в себе си и да влязат в облика му посредством неповторими маски. Празничният музикално-визуален пърформанс ще предизвика съзнанието и емоционалността на дребни и огромни и ще провокира тяхното въображение.
„ Непознатото дете “ е една невероятна поетична приказка, която разпростира тематиките за фамилията, за материалното и нематериалното, за това да имаш или да бъдеш, поднесена като импресия на визията за смъртността на индивида и вечността на природата. С илюстрациите на художничката Катина Пеева и превода на проф. Борис Парашкевов, изданието разкрива пред дребни и огромни конфликта сред свободата на фантазията и конвенциите, с които сме принудени да живеем.
Книгата споделя занимателната, само че и от време на време тъжна история на Феликс и Кристина – братче и сестриче, които живеят усамотено в гората със своето чудато семейство, надалеч от светските изкушения. Двете деца порастват щастливи и безгрижни като горски духове, до момента в който не се наложи да се държат като огромни – да са постоянно прилежни и чисти, лицемерни и общителни с всякакви неприятни хора. Посещението на отдалечен чичо, с досадната му и надута челяд и играчките, които той донася, отприщват поредност от странни събития. Но ненадейно Феликс и Кристина срещат другар, който да ги накара да повярват, че най-великите играчки на света са тези, които ги заобикалят: великодушните невероятни блага на природата към тях. Този другар е Непознатото дете – онази дребна магична мощ, която живее у всеки един от нас и ни закриля до сетния ни час на тази причудлива и прелестна земя.
Към книгата е приложено наличие за слушане – приспособен от Александър Секулов текст в блестящата интерпретация на Самуел Финци, и три музикални подиуми, основани на истинската комбинация на Е. Т. А. Хофман. Тази нова музикална картина е показана с микс от буфосинхрон, бийтбокс, обичайни и необикновени принадлежности. Тя се вплита в сюжета и като че ли обрисува нова история, която добавя освен илюстрациите, само че и свързва Хофмановите персонажи в един повсеместен приказен свят. Мултижанровото музикално автентично наличие е основано на творчеството на самия Хофман и е продуцирано от известната оперна певица Ина Кънчева, която е един от основателите на плана.
„ Появата на „ Непознатото дете “ за пръв път на български език е несъмнено събитие, което се чака да бъде посрещнато със сериозен интерес и да насочи любознанието към един от най-причудливите и светли мозъци на Европа – Е. Т. А. Хофман “, споделя Ина. „ Неговият синкретизъм го прави забавен, наличен и съблазнителен за всички възрасти и всички форми на модерното изкуство. “ Според нея музикалната книга за деца несъмнено ще приближи творчеството му до дребни и огромни и ще разсъни тяхното любознание към света.
Издаването на музикалната книга „ Непознатото дете “ е първият стадий от огромния план, който ще приключи в края на годината с едноименен куклен театър, подготвян в ко-продукция със Столичния куклен спектакъл. Режисьор на пиесата ще бъде Диана Добрева, сценарист ще е Александър Секулов, а сценограф – Мила Каланова. Очаква се премиерата да се състои през декември.
Е. Т. A. Хофман (1776–1822) е немски публицист от епохата на Романтизма. По специалност правист, той твори и се изявява като компози¬тор, музикален критик, карикатурист и художник на илюстрации. Хофман е един от великите синкретици на Европа, съчетаващ музика, литература и изобразително изкуство. Творбите му може да се поясняват като реакция против Просвещението, свело действителността до научно доказуемото и наложило рестриктивни способи в педагогиката.
Известни произведения на писaтеля са: „ Пясъчният човек “, „ Царската годе¬ница “, „ Принцеса Брамбила “, „ Златната делва “, „ Житейските възгледи на котарака Мур “, „ Малкият Цахес, наименуван Цинобър “, „ Еликсирите на дявола “.
Литературата на Е. Т. A. Хофман оказва голямо въздействие върху по-късните писатели като Херман Хесе, Томас Ман, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, сър Артър Конан Дойл, Едгар Алан По, Николай Гогол, Фьодор Достоевски, Михаил Булгаков, Оноре дьо Балзак и други
По едноименните творби на Е. Т. A. Хофман Чайковски основава балета си „ Лешникотрошачката “, а Роберт Шуман – „ Крайслериана “. Рихард Вагнер композира операта „ Летящият холандец “ по текст на Хофман.
Проблемите на актуалното общество като боязън, неустановеност, вдишване на персонална отговорност и изложение на свободата на волята се намират и в белетристичните произведения на Е. Т. A. Хофман. Той сервира тези тематики с възприятие за комизъм и подигравка. Неговите творби се смятат за първообрази на актуалните произведения от жанра фентъзи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР