Непознатата в историята комбинация от затворени галерии, домашен арест и

...
Непознатата в историята комбинация от затворени галерии, домашен арест и
Коментари Харесай

Как да станем съавтори на Ван Гог и Пикасо, без да излизаме от къщи

Непознатата в историята композиция от затворени галерии, домакински арест и достъп до аудитория (в обществените мрежи), породи отприщването на невиждана креативна сила. Пред очите ни един вирус провокира раждането на ново течение в изкуството. Един ден несъмнено арткритиците ще измислят име за този нов род, само че към този момент можем да го назоваваме просто домакински арт реконструктивизъм - или дори карантинизъм. 

Реконструктивистите (карантинисти) се въодушевяват от старите майстори и модерната живопис, и употребяват детайли на театралното изкуство и фотографията - без да излизат на открито (както предлага Щабът). Идеята е с подръчни материали, намиращи се във всеки дом, но и с възприятие за комизъм, да бъдат пресъздадени емблематични и разпознаваеми творби на изкуството. 

Сред любимците на новите създатели са Леонардо, Вермеер, Ван Гог, Мунк, а по-смелите протягат ръка към произведения на Кандински, Пикасо, Баския, Кийт Харинг, Кунс, Кателан. И в случай че да се снимаш със загадъчна полуусмивка в позата на Мона Лиза, не е толкова трудно, то за пресъздаването на лилиите на Моне или каквото и да е на Кандински със наличието кухненския долап, изисква известен творчески напор и фикция. 

Първата платформа на домашните арт конструктивисти е Инстаграм акаунт бе създадена тази седмица. Тя се споделя tussenkunstenquarantaine (в превод - „ сред изкуството и карантината ”) и към този момент има десетки хиляди почитатели. Само за пет дни акаунтът е залят от стотици фотоси (и няколко от тях са шедьоври!), които можете да разгледате в галерията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР