Непостоянни температури, променливо време, тръгване на детска градина и училище

...
Непостоянни температури, променливо време, тръгване на детска градина и училище
Коментари Харесай

Още нещо за детския имунитет

Непостоянни температури, изменчиво време, потегляне на детска градина и учебно заведение и не на последно място, промяна на лятното със зимно часово време. Всички тези промени, настъпващи през есента, са предразполагащи към повече боледувания.
 
Всеки родител има изпитани цярове за укрепване на имунитета на своето дете. Почти всяка загрижена майка е прочела или изпитала, че у дома най-ценно е да има мед, пресни сезонни плодове и зеленчуци, ядки, вълшебните билки, които щедро виреят в страната ни. Освен това, общовалидни правила за добър тонус и здраве са достатъчният сън, богатата и разнообразна храна и разходките на открито с повече придвижване.
 ваксина ThinkStock/Getty Images
Какво съставлява имунитетът?
 
Справка в интернет ще ви заключи, че имунитетът е комплицирана система от защитно-приспособителни реакции на организма, развивали се и усъвършенствали в хода на еволюцията. Според произхода си той се дели на присъщ и добит, а съгласно метода на създаване - на въздържан и деен, които пък се подразделят на натурален и неестествен. Има и друго разделяне на имунитета - характерен (клетъчен и хуморален) и неспецифичен (клетъчен, хуморален, реологичен, абразивен, температурен, алкално-киселинен). Според механизма на осъществяване имунитетът може да е клетъчен и хуморален, а съгласно времето на деяние - краткотраен и непрекъснат. 
 
Кожата е " асистент " на имунитета, която не разрешава микробите да попадат в тялото ни. Щит са и лигавицата в устата, носа и гърлото и течността в очите. Клетките на имунната ни система са 2 трилиона, а в случай че инфекцията въпреки всичко се промъкне в организма, имунната ни система създава още един милион нови кафези на секунда.-->

Но да оставим имунитета за експертите, които го учат години наред, въпреки у нас те да не са измежду най-често търсените. 

 имунитет кафези ThinkStock/Getty Images
Освен това в тази комплицирана и добре функционираща система, родителят мъчно може да способства доста повече от към този момент построеното от самия организъм. Боледуванията оказват помощ както на мъника, по този начин и на самите родители да прибавят още една парченце от огромния пъзел на имунитета.

Това, че детето се разболява, инфектирано от следващия учебен или детскоградински вирус, единствено по себе си не е проблем. А и няма по какъв начин да бъде избегнато. Въпросът е по какъв начин ще се оправи организмът на детето и дали има " едва място " - да вземем за пример затруднения като отит, бронхиолит, чревен дисбаланс и така нататък Ако има такова, то тогава е необходим съответен експерт, а не стимулиране на имунитета като цяло, още по-малко - самоназначено.
 
И въпреки всичко, има случаи, в които родителят основателно или не се притеснява, че имунитетът на детето е слаб. Това би следвало да бъде разисквано първо с персоналния доктор на детето, който е наблюдавал честотата на боледуванията и по какъв начин организмът му се оправя с тях. Имунолозите да вземем за пример не предлагат самоназначаване на имуностимулатори, а да се одобряват единствено в случай че са предписани от доктор.

 дете доктор гърло ThinkStock/Getty Images
Националният съветник по имунология проф. Елисавета Наумова поучава всеки човек да изследва имунната си система на избран интервал от време по този начин, както от време на време се прави кръвна картина. " Ако има някакъв проблем, хората би трябвало да се извърнат към експерт имунолог, да се направи особено проучване на имунната система и тогава да бъде назначено съответно подкрепящо или имуномодулиращо лекуване ", изясни преди време пред Дарик проф. Наумова.
 
Това, което сами можем да създадем за себе си и нашия имунитет, е природосъобразният метод на хранене. Това съгласно професора по имунология значи да одобряваме разнообразна храна, която е присъща за нашите географски ширини:   " Природосъобразен метод на хранене значи, че би трябвало да се употребява разнообразна храна, която е доста присъща на нашата географка широчина, т.е. това, което се ражда в нашите земи. Хранителният толеранс генетично е благоразположен тъкмо за този вид храни ".
 
И още един съвет: постоянно се случва детето да се нуждае от доктор през уикенда, когато лекарят Ви почива. Честа процедура в незабавните кабинети е изписването на широкоспектърен антибиотик. Не се свенете да желаете антибиограма. Тя ще покаже дали става дума за бактериална зараза и надлежно какъв тъкмо тип антибиотик е необходим. Ако инфекцията е вирусна, то антибиотик освен че не е нужен, само че и няма да повлияе на вируса. Повечето причини срещу антибиограмите са, че резултатът лишава три-четири дни. Има обаче и бързи проби до 24 часа, показват от Българската асоциация за отбрана на пациентите.

 дете медикаменти ThinkStock/Getty Images
Добре е лекарят на детето Ви да е човек, с който можете да разговаряте умерено и при потребност да консултирате с него назначеното от различен доктор лекуване. Личният доктор на детето Ви би следвало да е най-добре осведомен с опциите на организма му да се оправи с дадена зараза.
 
В умозаключение, най-хубавото и в действителност това, което зависи от Вас, е да осигурите на детето задоволително сън, живи витамини, признати посредством сезонни плодове и зеленчуци, присъщи за географските ни ширини, придвижване. И не на последно място - здрав разсъдък. Ако не се паникьосвате, слушате интуицията си и действате поредно, значи сте на прав път и детето Ви ще понася всяко последващо боледуване по-лесно.
 плодове зеленчуци есен ThinkStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР