Непосредствено след скандала с изтичането на лични данни от НАП,

...
Непосредствено след скандала с изтичането на лични данни от НАП,
Коментари Харесай

Изтичането на лични данни на съдия Мирослава Тодорова било случайно събитие

Непосредствено след абсурда с приключването на персонални данни от Национална агенция за приходите, изтекоха и тези на съдийката Мирослава Тодорова от Софийски градски съд. Данните бяха изнесени от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), който разгласява имуществената декларация с персоналните ѝ данни – ЕГН, домакински адрес, номер на персонална карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурираha и трите имена и ЕГН на брачна половинка ѝ и на малолетното ѝ дете.
Днес ИВСС популяризира позиция от името на основен контрольор Теодора Точкова, в която се споделя, че " е позволен пропуск, като вместо окончателния вид на декларацията е оповестен работния файл " .
Според Закона за правосъдната власт имуществените заявления на магистратите се разгласяват на уеб страницата на ИВСС, само че с експлицитното изискване, че това става " при съблюдаване на условията за отбрана на персоналните данни ".
Експертът, на който е била разпределена за инспекция годишната декларация на арбитър Тодорова, е предал на систематичния админ за издание работния файл на същата, като част от подписан с дипломиран електронен автограф архивен файл, съдържащ всички заявления със заличени персонални данни, разпределени му за инспекция и подлежащи на издание в период до 15.07.2019 година Това, че файлът с декларацията на арбитър Тодорова е бил в работен вид, проличава от наименованието му – " не се чисти " , указващо съществуване на механически проблем, т.е. специалистът не може да почисти /заличи/ персоналните данни. Препратката " не се чисти " би следвало да е към систематичния админ, който въз основата на техническите си умения, да извърши нужното изчистване /заличаване/, обясниха от ИВСС.
От инспектората са безапелационни, че в тази ситуация няма преднамерено отношение към арбитър Тодорова , каквито опити за пояснение се тиражират в медийното пространство, а е употребен изразът, с цел да се алармира за несправяне с механически проблем. 
Разбирам безпокойството на арбитър Тодорова, само че изрично декларирам, че станалото е инцидентно събитие и изключение в активността на Инспектората. Въпреки това, сервирам извиненията си, написа в позицията основен контрольор Точкова, която добавя, че са взети всички нужни ограничения незабавно след сигнала, че има приключване на данни, разпоредена е инспекция и са подхванати съответните законови дейности, за недопускане сходни пропуски в бъдеще.
Припомняме, че името на арбитър Мирослава Тодорова нашумя преди време около делото, което заведе против Цветан Цветанов за клюка поради думите му, че е обвързвана с проведената престъпност. На първа инстанция Цветанов беше оневинен. По-късно съдийката изясни обществено, че има проблеми със инцидентното разпределение на делата. Те не се разпределят по последователност на постъпване и също така има особености на софтуера, които разрешават намеси без това да оставя следи. Темата още веднъж беше повдигната след скандалния случай със арбитър Румяна Ченалова и френски вложител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР