Непосредствено след края на Първата световна война, Чехословакия започва да

...
Непосредствено след края на Първата световна война, Чехословакия започва да
Коментари Харесай

Чешкият самолет, който се изправи срещу ИДИЛ

Непосредствено след края на Първата международна война, Чехословакия стартира да развива своя лична авиационна промишленост. Тя съумява да се резервира по време на Втората международна, Студената война и даже продължава да се развива след разделянето на Чехословакия през 1993 година, написа dir.bg.

Днес Aero Vodochody е благосъстоятелност на чешки и словашки вложители, а най-новият ѝ аероплан - Aero L-159 Alca - има много забавна история.

Проектиран в края на 20-ти век, Aero L-159 Alca е създаван сред 1997 и 2003 година, само че след това поточните линии са рестартирани и самолетът стартира да се сглобява още веднъж през 2016 година и 2017 година

Aero L-159 Alca е лек атакуващ аероплан, който не може да развива свръхзвукови скорости. За сметка на това употребата му е извънредно евтина, а един час във въздуха коства по-малко от всеки различен пилотиран вид. Самолетът разполага и с по-нови технологии от застаряващите руски атакуващи самолети, като Су-22.

Всичко това го трансформира в най-удачния избор за Ирак, който единствено преди няколко години водеше кървави сражения с терористичната формация Ислямска страна или ИДИЛ. Aero L-159 Alca се оказва незаместим при освобождението на 3-милионния град Мосул от екстремистите.

Атакуващият аероплан се употребява за нанасянето на удари на укрепени позиции, подземия, хранилища и значими за ИДИЛ здания.

Максималната скорост на Aero L-159 Alca е 936 км/ч, а най-нисък разход на гориво самолетът има при полет с 600 км/ч. Бойният радиус на самолета е 565 км, в случай че той да носи оптималното количество въоръжение от 2340 кг.

Aero L-159 Alca е извънредно скъп поради опцията си да носи необятен набор от бомби и ракети. Радарът на самолета може да следи до 24 цели по едно и също време.

Поради невъзможността на Ирак да употребява скъпи дронове, арабската страна залага на чешкия аероплан, което води до рестарт на производството му. За пръв път той е пробван в пердах през 2016 година край Фалуджа. По-късно следват и задачите над Мосул.

Ирак се оказва удовлетворен от работата на леките атакуващи самолети, чиято цена на численост варира от 2 до 5 милиона $.

Към този миг са издигнати 72 бройки от чешкия аероплан, чийто мотор е американския Honeywell/ITEC F124. Това е една от аргументите продажбите на самолета да са много сложни. Съединени американски щати постоянно постановат наказания или даже ембарго на страни, които са имали интерес към самолета. Такъв да вземем за пример е случая с Венецуела. Понякога Вашингтон оказва и дипломатически напън за закупуването на други машини, заради което сключването на покупко-продажби е много мъчно за чешкия производител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР