Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш

...
Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш
Коментари Харесай

Германка избра родопско село пред Карибите

 Непосредствено преди и след изключителното състояние в България Фредерике Плацдаш претърпя две сполучливи интервенции за замяна на тазобедрени стави в Пловдив.

Фредерике е етнолог, само че към този момент е пенсионерка. Избрала е България за собствен втори дом.

" Много ми харесва страната, природата. Живея в едно село в Родопите, с прекрасен аспект. Имам доста положителни другари тук, те ми помогнаха да купя къща. С моята пенсия не мога да пребивавам в Германия ", признава Плацдаш пред " Дойче Веле ".

В България живеят към този момент хиляди германци. Много от тях са се заселили край Черно море. Фредерике обаче е избрала село Фатово в Източните Родопи, близо до Смолян. В него има десетина непрекъснати поданици. Пътят до селото е занемарен, публичен превоз няма. Магазинът във Фатово също няма, един път седмично се доставят артикули.

Има обаче тишина, чист въздух, гледка и четир сезона.

" Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там организирах изследвания за културата и написах книга по тематиката. Аз съм етнолог, само че с цел да се устоявам се постановяваше да давам уроци по пиано. В един миг взех решение, че към този момент не желая да работя и да се пенсионирам. И го направих преди две години. Но с дребната си пенсия не можех да пребивавам в Германия ", споделя Фредерике.

Днес тя е ремонтирала каменната си къща, която предлага всички съвременни условия. Голямата й пристрастеност е градината, в която отглежда Рабаба (ревен). В двора си има още лешници, ягоди, цариградско грозде.

Преди здравословните проблеми тя обичала и безкрайните разходки с кучето Кира в планита. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.

" Радвам се, че в този интервал в България. Мерките бяха доста положителни. В началото синът ми и сестра ми имаха проблеми в Германия поради неодтатъчните ограничения против вируса. Сестра ми е учиталка, над 60, и имаше контакти с деца, тъй като учебните заведения още не бяха затворени. А тук всичко бе затворено ", прибавя пенсионерката.

Фредерике не се усеща откъсната от света. По-рано е пътувала с автомобила си до Пловдив и София за концерти. На морето се е сприятелила с цигуларя Георги Калайджиев и немската му партньорка Мария.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР