Непопулярна, но необходима мярка - така френското правителство аргументира решението

...
Непопулярна, но необходима мярка - така френското правителство аргументира решението
Коментари Харесай

Франция ще бори войната по пътищата с непопулярни мерки

Непопулярна, само че нужна мярка - по този начин френското държавно управление аргументира решението си за понижаване на позволената скорост по второстепенните двупосочни пътища в страната от 90 км/ч на 80 км/ч, предава „ Франс прес ", представена от БТВ.

Целта на мярката е да се понижат случаите по пътищата. Според премиера Едуар Филип мярката може да избави най-малко един човешки живот дневно. Допитване на организация „ Харис " от през вчерашния ден демонстрира, че 6 на 10 французи са срещу нея.

От 28-те страни членки на Европейски Съюз единствено в Швеция има по-строго ограничаване на скоростта - 70 километра в час. Финландия позволява скорост от 80 километра в час отвън градовете и автомагистралите. На другите места в съюза остава разрешението за 90 километра в час, даже за 100 километра в час.

Ограничението за скоростта по второстепенните пътища във Франция влиза в действие от 1 юли. То визира второстепенните двупосочни пътища, по средата на които няма мантинела или земен насип. От тази мярка ще са наранени 400 000 километра пътища в страната.

На 1 юли 2020 година ще бъде направена оценка на мярката.

Крайната десница от Национален фронт я разкритикува и разгласи петиция против нея. Партията сподели, че ограничението на скоростта ще засегне междинната класа.

Друга мярка, оповестена от премиера Едуар Филип, ще бъде краткотрайно лишаване на разрешителното за ръководство на транспортно средство, в случай че водачите извършат пътно нарушаване, до момента в който са говорели или пишели известия по мобилните си телефони.

През 2016 година във всеки десети случай по пътищата е " бил забъркан " мобилен телефон, посочи министър председателят Филип.

В Европа възбраната за потребление мобилни устройства без хендсфрий по време на шофиране е широкоразпространена, само че наказванията общо взето са лимитирани до санкции, вариращи от под 50 евро в Ирландия до няколкостотин евро в Холандия, добавя „ Ройтерс " по същата тематика.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР