Непоправимият расист Джон Уилям Бил Кинг бе екзекутиран късно в

...
Непоправимият расист Джон Уилям Бил Кинг бе екзекутиран късно в
Коментари Харесай

Бял расист бе екзекутиран за шокиращо убийство, променило САЩ

Непоправимият расист Джон Уилям " Бил " Кинг бе екзекутиран късно в сряда в щата Тексас за присъединяване си в едно от най-шокиращите убийства от ненавист в Съединени американски щати, провокирало поредност от закони, с които сходни закононарушения се преследват доста по-строго.

Кинг, който бе на 44 години, е първият бял в щата, наказан на гибел за ликвидиране на негър. Лоурънс Ръсел Брюър - различен от тримата убийци, стана първият екзекутиран за такова закононарушение, когато присъдата му бе изпълнена през 2011 година Шон Алън Бери излежава доживотна присъда с право за първо преразглеждане през 2038 година, защото по време на процеса отбраната му потвърди, че той не споделял расистките възгледи на Кинг и Брюър.

Прокуратурата уточни Кинг като водача на групата, която на 7 юни 1998 година убива по изключително нечовечен метод 49-годишния Джеймс Бърд. Чернокожият мъж се прибирал от ваучър и търсел някой да го закара на стоп до дома му. Тримата бели го пребили, след което го вързали за глезените, закачили въжето за пикапа си и го влачили по пътя в продължение на 5 км. Останките от тялото били захвърлени пред черква на чернокожи, полицията откри по кървавата следа откъснати елементи на 2 км преди този момент.

Страната бе толкоз шокирана от кървавото буйство, че всички опити на наказаните да апелират бяха отхвърлени, а предишния октомври Върховния съд на Съединени американски щати отхвърли въобще да допусне за разглеждане случая на Кинг. Доказателствата за расистите му възгледи и желанието му да убива чернокожи бяха толкоз безапелационни за правосъдните заседатели, че те го осъдиха на гибел след единствено 2 часа разискване.

През 2001 година щатът Тексас одобри Закона Джеймс Бърд за закононарушенията от ненавист, а името на жертвата е и в последвалия федерален закон от 2009 година, с който се преследват закононарушения, стимулирани от ненавист към раса, цвят на кожата, вяра, полова ориентировка, пол, народен генезис или неработоспособност. Другото име в зааглавието на федералния закон е на Матю Шепард, студент от Университета на Уайоминг, който бе пребит, вързан за ограда и оставен да почине от раните си поради това, че е хомосексуален.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР