Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това

...
Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това
Коментари Харесай

Археолози откриха гробница от римско време край Благоевград

Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди стартирането на следващата част от автомагистрала Струма, съобщи БТВ.

Това е тракийско населено място, ситуирано на повърхност от 120 декара - Скаптопара, или античният Благоевград. След като археолозите откриха черква, баня и канализация, в този момент ставаме очевидци на откриването на цялостен мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„ В подземната част са ситуирани две гробни камери и антре. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната ера и са били ограбени ", изясни доцент Здравко Димитров, началник на обекта. „ Тази камера не е ограбвана, непокътната е и това е изключитено необичаен късмет за археологията. Има няколко цели стъклени съда, няколко лампи, железни предмети ", добави доцент Димитров.

По думите му там не е заровен инцидентен човек, защото не се вършат гробници толкоз постоянно с такава сериозна архитектурна структура и с толкоз богат инвентар. Старият град попада в трасето на автомагистралата „ Струма ". Римската гробница се намира тъкмо под осевата линия на бъдещата автомагистрала.

Лазар Андреев оглавява предприемчив комитет, който упорства трасето на автомагистралата да бъде изместено, с цел да бъде непокътнато селището. Има и предложение за референдум. В интернет има група за опазване на Скаптопара. Създава я Даниел Димов, който от 10 години живее в Германия, само че при една от ваканциите си тук, посещава разкопките.

„ Аз персонално се надявам, дали посредством групата, дали от уста на уста, дали посредством медиите, повече хора да схванат, вероятно да отидат на място, да видят защо става въпрос. Mисля, че единственият метод да се спре планът на автомагистралата и да се направи някаква опция e в случай че обществото разбере за това нещо и каже: Хей, това не би трябвало да става по този начин! Надявам се по някакъв метод, дали с референдум, дали с митинги да намерим някакво решение ", уточни Даниел.

Според археолога вид за опазване на скъпите находки е и музей навън. „ Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на автомагистралата, по тази причина трябват съществени действия на реставратори, бързи планове и преместването на тези монументи ", изясни ръководителят на обекта доцент Здравко Димитров. До дни тук ще пристигна комисия от Министерството на културата, с цел да види откритото и да реши ориста му. Дотогава обектът ще се охранява непрекъснато, с цел да няма нападения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР