Непокътната гробница бе разкрита изненадващо край Благоевград. Тя се намира

...
Непокътната гробница бе разкрита изненадващо край Благоевград. Тя се намира
Коментари Харесай

Тракийска гробница изникна край Благоевград

Непокътната гробница бе разкрита изненадващо край Благоевград. Тя се намира край село Покровник и е от римско време.

Разкопките в тракийското населено място, ситуирано на повърхност от 120 декара – Скаптопара, или античният Благоевград, се организират преди стартирането на следващата част от автомагистрала Струма. Преди дни в региона бяха разкопани черква, баня и канализация. Мавзолейния комплекс от III век след Христа обаче бе същинска изненада.

В гробницата има две гробни камери и преддверие. Целостта на едната от камерите е нарушена още през античната ера. Тогава е и ограбена. За благополучие втората е непокътната, което е същинска находка за учените. В нея има железни предмети, няколко лампи и стъклени съдове.

 Тракийска гробница край Благоевград Снимка: btvnovinite.bg

В откритата гробница несъмнено не е заровен някой инцидентен. Подобни уреди, с такава сериозна архитектурна структура и с толкоз богат инвентар, не са се правили постоянно.

Старият град попада в трасето на автомагистрала Струма. Римската гробница се намира тъкмо под осевата линия на бъдещата автомагистрала. За да бъде непокътнато селището, цялото трасе на автомагистралата би трябвало да се измести. За задачата обаче ще е необходим народен референдум.

В интернет към този момент има група, която пази Скаптопара. Един музей навън тук би означавал доста за националната ни история. Някои от паметниците въпреки всичко би трябвало да се реалокират, което постанова навременна реакция на реставратори и проектанти.

На мястото на неповторимото изобретение до дни ще пристигна и комисия от Министерството на културата. То, като първа инстанция, ще се запознае с откритието и ще реши ориста му. За да остане непокътнато, в региона бди денонощна защита.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР