Неподдържана пътна инфраструктура и опасни кръстовища създават предпоставки за тежки

...
Неподдържана пътна инфраструктура и опасни кръстовища създават предпоставки за тежки
Коментари Харесай

Институтът за пътна безопасност: 5000 опасни кръстовища дебнат в страната

Неподдържана пътна инфраструктура и рискови кръстовища основават предпоставки за тежки произшествия. За това алармират от Института за пътна сигурност, написа Блиц.

Пример за рисково кръстовище е това, което се намира на изхода за село Мрамор, близо до столичния квартал „ Обеля ”. Причината – липса на осветяване в тъмните часове на денонощието, лимитирана видимост денем поради непочистена растителност, неналичието на пътна маркировка, както и знакът „ Стоп ”, който, съгласно пътни специалисти, е фиктивен на погрешно разстояние от кръстовището.

Трасето, което свързва Костинброд и Калотина, е едно от натоварените. Там също буйна растителност и липса на маркировка затрудняват придвижването, а положението на пътя е такова повече от 5 години, споделят локалните поданици.
„ Просто става на съветска рулетка. Нито се чистят шубраци. Най-малкото едно изпъкнало огледало може да се постави, с цел да има видимост ”, разяснява пред bTV Михаил Михайлов, който е гражданин на Костинброд.

„ Като изключим един ръждясал стоп, няма никакви указателни табели. Нито предизвестие за рисково кръстовище, нито понижаване на скоростта ”, уточни Руслан Баждеков от Института за пътна сигурност.  

От института алармират неведнъж пътната организация. По думите на Руслан Баджеков обаче резултат няма: „ Изчистването на едни шубраци става за минути. Не изисква някакво финансово колосално изпитание. Пътят е в такова положение, че не разрешава бързо каране. И това е шансът да няма починали ”.
Пътят Стара Загора – Чирпан е от второкласната републиканска мрежа. За последно е ремонтиран преди 20 години. Падне ли мъгла, даже опитните водачи срещат компликации. Местните описват, че зимата има много произшествия поради това, че маркировката не се вижда.

Истинско тестване за водачите е и третокласният път сред ямболските села Бояджик и Златари. Всеки ден по него минават рейсове с служащи към „ Топлоелектрическа централа Марица-Изток ”.

По калкулации на Института за пътна сигурност рисковите кръстовища в страната са към 5000. Оттам настояват за проверка на всяко едно.
От Агенция „ Пътна инфраструктура ” дадоха отговор за bTV, че поддръжка на другите класове пътища се прави непрекъснато, а през тази година за това са вложени близо 301 млн лв..


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР