Неплатена глоба за липса на винетка да ни спира за

...
Неплатена глоба за липса на винетка да ни спира за
Коментари Харесай

Идва нов закон: Неплатена глоба спира колата

Неплатена санкция за липса на винетка да ни стопира за Годишния механически обзор, което автоматизирано прави и невероятно да управлявате автомобила.

Това плануват нови промени в Закона за придвижване по пътищата, които бяха пуснати за публично разискване от ръководещите, написа " Накратко ".

" Тази смяна към момента се разисква, към този момент няма нищо публично ", сподели за Радио Варна ръководителят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диан Драганов. Според него, пунктовете за механически прегледи се трансформират в комфортен инструмент на страната за събиране на отговорности. Той разясни, че още от предходната година са налице случаи, в които водачи не съумяват да минат обзор на своя автомобил, тъй като имат неплатени санкции за нарушавания.

" Тук става въпрос за наказателните постановления, които не са платени в период. Това обвързване се трансферира от Пътна полиция към Национална агенция за приходите и се " заключва " в нашето ЕГН ", разясни Драганов. Именно въпросното заключване  е ключът към казуса, съгласно специалиста.

" В единната система на ДАИ, с която работят всички пунктове в страната, инспекциите за заплатен годишен налог на автомобила се правят също по ЕГН-то на притежателя. И когато той има и друго обвързване към страната, системата регистрира това автоматизирано и блокира. Така се получава доста неприятна обстановка и за притежателите на колите и за чиновниците в пункта за годишни механически прегледи ", изясни Драганов.

Това значи, че даже и да сме изрядни с документите за прегледа и да разполагаме с заплатен налог на автомобила и Гражданска отговорност, би трябвало да ревизираме авансово дали имаме неплатена санкция към КАТ.

Все още не са влезнали в действие и други промени в годишните механически прегледи, предвиждащи по-строг надзор върху данните от прегледа по отношение на екологичната категория на автомобила.

Системата ще изпраща тези данни непосредствено към ИА " Автомобила администрация " чрез профилиран програмен продукт. Софтуерът трябваше да бъде конфигуриран във всички пунктове за механически прегледи в страната още през януари, само че тестването му продължи по-дълго от плануваното и измененията бяха отсрочени с месец.

" И сега новият програмен продукт не е проработил, тъй като към момента има пунктове, в които той не е обвързван. Засега работим по остарелия модел ", разяснява Диан Драганов. Той чака системата да проработи най-късно до 2 месеца.

Според Драганов, посредством новия програмен продукт ще бъдат пресечени всички опити за операции в пунктовете за механически прегледи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР