Неписаните закони на предизборните кампании у нас гласят, че те

...
Неписаните закони на предизборните кампании у нас гласят, че те
Коментари Харесай

Предизборно ще режат лентичките на пет метростанции

Неписаните закони на предизборните акции у нас гласят, че те постоянно би трябвало да са богати на обещания за светли съдбини, на стройни доклади за свършените добрини, както и да са изпълнени с допустимо най-вече рязане на лентички. Наистина, вотът за локална власт е чак през есента на идната година, само че нищо хубаво не можеш да очакваш, в случай че от в този момент не си постелеш.

В средата на работната седмица софийската администрация съответно осведоми софиянци, че през уикенда ще бъде спряно придвижването на метровлаковете в центъра на града, и по-точно сред станциите "Сердика " и "Стадион Васил Левски ". Причината е построяването на третия лъч на метрото, чийто повсеместен маршрут ще потегля от бул. "Владимир Вазов " през площад "Орлов мост ", НДК, ж.к. Красно село и ще стига до "Овча купел ". Отсечката е дълга към 12 км, като съгласно общината досега е завършило построяването на една трета от тях. Прогнозите са, че "рязането на лентичките " на първите пет метростанции от линията ще се състои през септември 2019-а... или почти месец преди да застанем пред изборните урни. В случая става дума за спирките по правата от бул. "Патриарх Евтимий " до "Красно село ".

Столичният метрополитен към този момент разполага и с девет от общо 20-те нови влака, които ще се движат по третия лъч. Машините костват 418.3 млн. лева без Данък добавена стойност и се доставят от консорциума "Симетро София ", формиран от "Сименс България ", "Сименс Австрия " и "Неваг " (Полша).

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък съобщи, че до края на идната година от третия лъч ще бъдат пуснати 8 км, а идващите 4 км, които минават през "Овча купел " до "Околовръстния път " при Горна Баня - през 2020 година.

Със строителството са ангажирани четири обединявания. Единият реализатор е "Метро-3-2014 "ДЗЗД, формирано от "Монолит София ", "Балканстрой " АД и "Балканстрой София ". Стойността на договора му за 3 км трасе и две метростанции е съвсем 48 млн. лв..

В ДЗЗД "Метро Билд Център " пък влизат "Джи Пи Груп ", "Станилов " ЕООД, "Интер Про " ООД, "БИАС - М " ЕООД. Сумата по контракта с този консроциум е 93 млн. лв.. Срещу тези пари е належащо да бъдат построени 2 км трасе, три спирки и жп депото край "Земляне ".

Третата обособена позиция бе извоювана от обединяването "Метро строителство ", в което вземат участие "Трейс Груп Холд ", "Евро Алианс " и "Инжпроект " ООД, за сумата от 75 млн. лв.. Договорът е за построяването на 2 км трасе и две станции.

Четвъртият строител е "Гражданско сдружение ДВУ ", сплотяващо "Доуш иншаат ве тинджарет " АД, "ВИА Конструкт Груп " ЕООД и "Ултрастрой " ЕООД ". Неговата оферта бе 195 млн. лв..

Изграждането на третата линия на метрото се финансира по оперативната стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура ". Отпуснатите средства от Европейския съюз са в размер на 390 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР