Непълнолетните също могат да работят само при сключен писмено трудов

...
Непълнолетните също могат да работят само при сключен писмено трудов
Коментари Харесай

Инспекция по труда - Видин: Непълнолетните работят 7 часа и получават не по-малко от минималната заплата

Непълнолетните също могат да работят единствено при подписан документално трудов контракт, като работодателят би трябвало да изиска авансово позволение за наемането им от Инспекцията по труда. Това изясни Надежда Симеонова, шеф на Инспекция по труда - Видин.
"Работният ден за тях е понижен – 7-часов, само че все пак те би трябвало да получат не по-малко от минималната работна заплата. За малолетните е неразрешено полагането на нощен и ексклузивен труд. Често работодателите се оплакват, че от процедурата за искане на позволения. От тях обаче не се изискват по-различни документи от тези, които те би трябвало да приготвят за всяко работно място. Разликата е, че при наемането на пълнолетни лица документите се показват при инспекция, а при наемането на малолетни – авансово.
Наблюденията на Инспекцията по труда демонстрират, че при растеж на безработицата понижават настояванията за наемане на малолетни лица. За седемте месеца на 2020 година Инспекцията по труда - Видин е дала 10 бр. позволения за лица до 18 година за същия интервал на м.г. разрешенията са били надлежно 20 бр. "

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР