Непълнолетна пловдивчанка е била обявена за избягала от дома си

...
Непълнолетна пловдивчанка е била обявена за избягала от дома си
Коментари Харесай

Мъж “открадна“ непълнолетна пловдивчанка от дома ѝ, майка ѝ я обяви за издирване

Непълнолетна пловдивчанка е била оповестена за избягала от вкъщи си преди дни, научи TrafficNews. Майката на момичето подала сигнал за изгубването ѝ от вкъщи им регион " Източен " я е оповестила за търсене в последния ден на ноември.

Моментално за случая е била известена Дирекцията за обществено подкрепяне, където е почнало произвеждане.

Двойката незабавно е била оповестена за търсене. Не след дълго е открита. Според първичната информация тя била избягала от вкъщи си с цел да живее на фамилни начала с мъж, само че в следствие момичето обяснило, че е " откраднато ". След като полицията открила адреса и разкрила девойката, тя неотложно е върната в жилището на майка ѝ, която живее с различен мъж.

Справка демонстрира, че момичето не посещава учебно заведение и е трайно отпаднало от просветителната система. Според обществените служби нейните родители не съумяват да й оказват нужния надзор и възпитателно влияние.

Оказва се, че девойката има тежка орис - татко й е неработоспособен, а майка й е с неврологично заболяване „ Епилепсия ".

Веднага, откакто е върната в фамилията, девойката търси полицейска протекция. Взимайки поради нестабилната среда за живот, на 1 декември момичето е било изведено от фамилния дом от униформени. Посочено е, че полицейската протекция е предоставена на детето, защото има заплаха то да бъде въвлечено в закононарушение и е останало без контрол. Момичето е настанено в Кризисен център.

Ден по-късно обществен служащ от Отдел „ Закрила на детето “ е посетил центъра и е разговарял с майката, дъщерята ѝ шефа на резидентната услуга. Според майката, момче е " откраднало " щерка й, когато тя отивала до магазина, с цел да купи самун. След като девойката била върната на родителите й от полицията, момчето още веднъж взел изгората си от вкъщи й.

Девойката разказала, че се срещнала с обичания си преди два месеца в обществените мрежи. От един месец била " омъжена " за него. Момичето споделя, че той на мощ я е взел от вкъщи й, вкарал я е в автомобила си и я е завел в жилището си. Момичето осведоми, че " брачният партньор " й и фамилията му са се държали добре с нея. Но желае да остане при майка си, а не при " мъжа си ".

Майката пък разказала, че поставя доста положителни грижи за щерка си. За момичето е обезпечена независима стая, снабдена с огромен дрешник и доста облекла. Майката твърди, че с колегата й се грижат извънредно добре за момичето. Осигуряват й всичко, от което тя се нуждае. Родителите разполагат с жилище в кв. " Изгрев ". Майката също декларирала, че може да разчита на помощ и поддръжка от страна на пълнолетните си деца при грижите за малолетното дете. За да откъсне щерка си от средата и да я защищити от общуване с мъж, в толкоз ранна възраст, майката осведоми, че е подготвена да заведе малолетното момиче в чужбина, където е нейната по-голяма сестра.

В отчета на обществения служащ, който разговарял с майката и дъщерята, е констаъирано, че малолетното момиче е в риск от общуване с пълнолетно лице и бременност в ранна възраст. Въз основа на отчета е издадена оспорената в актуалното произвеждане запове за краткотрайно настаняване на малолетното дете.

В заповедта са възпроизведени констатациите в направения отчет от обществения служащ, че момичето споделя, че от един месец е " омъжена " за пълновръстен мъж, с който се е срещнала посредством обществените мрежи. Съобщава, че той я е взел от вкъщи й, качил я е на мощ в автомобил и я е завел в дома си. С оглед обявеното от малолетната, за същата е изведен риск за живота и здравето й, заради което е признато, че поради претърпяното от нея, е належащо за малолетната да бъде обезпечена предпазена среда, в която със същата да работят експерти за превъзмогване на контузията.

Майката обаче не желала да остави щерка си в Кризисен център и обжалвала заповедта пред Административен съд Пловдив. Магистратите обаче изрично отхвърлят и показват, че чрез подхванатата мярка е реализирана и задачата на закона да бъдат предпазени ползите на детето и неговото, преди всичко, физическо здраве.

Девойката ще остане в Кризисния център. Предстои тя да бъде включена в компютърен курс, арт ателие и други действия, ангажиращи свободното й време. Тя обаче изрично е отказла да се върне в учебно заведение.

Решението на съда предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР