Неотложната борба срещу изменението на климата е важна задача за

...
Неотложната борба срещу изменението на климата е важна задача за
Коментари Харесай

„Льо Монд“: Отказът от атомна енергетика е безотговорно решение


Неотложната битка против изменението на климата е значима задача за човечеството. В международен мащаб обаче продължава увеличението на изпускане на парникови газове в атмосферата. От 1992 година, когато е подписана Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата, този индикатор е повишен повече от 50%.

За поврат на тази обща международна наклонност ще бъде належащо преди всичко да се откажем от потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия. На този тип енергийни запаси се пада повече от една трета от изпускането на CO2.

Борбата с изменението на климата изисква нисковъглеродните енергоносители да сменят изкопаемите енергийни запаси. Необходимо е неотложно потребление на всички налични решения – преди всичко повишение на енергийната успеваемост, както и развиването на възобновимите енергийни източници и атомната енергетика.

По данни на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) атомната сила е нисковъглеродна. А изпускането на нездравословни субстанции от АЕЦ е на същото равнище, както и от ветрогенераторите. Сред нисковъглеродните източници на сила, атомната енергетика е на второ място, като отстъпва единствено на хидроенергетиката. С изключение на Норвегия, европейските страни, които към този момент на практика са съумели съвсем изцяло да отстранят изпускането на нездравословни газове в атмосферата от електроенергетика са Швеция, Швейцария и Франция, които се опират на съчетанието на АЕЦ и Водноелектрическа централа.

Атомната енергетика провокира основателно безпокойствие. Но като реакция на това безпокойствие би трябвало да се обясни за какво тя остава доста по-малко рискова от въглищата, които с изключение на изпускането на CO2, годишно са причина за гибелта на стотици хиляди миньори и хора като цяло. Управлението на АЕЦ е една от най-ефективно следените действия в света, а радиоактивните боклуци, които остават, са в доста дребен размер и са предмет на непрекъснат мониторинг. В тази обстановка, отводът от мощен източник на декарбонизирана електрическа енергия и дейностите, които не са на прагматична основа, наподобяват безотговорни, написа lemonde.fr.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР