Неотдавнашното възстановяване на американската икономика изглежда като връхна точка на

...
Неотдавнашното възстановяване на американската икономика изглежда като връхна точка на
Коментари Харесай

В САЩ инвестициите в жилищно строителство са спаднали с чудовищните 26%

Неотдавнашното възобновяване на американската стопанска система наподобява като връхна точка на експанзията.

Въпреки че държавните данни от четвъртък разкриха, че брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати е повишен с 2,6% на годишна база през третото тримесечие, този растеж просто компенсира свиването на стопанската система през първата половина на годината.

Общият Брутният вътрешен продукт, поправен по отношение на инфлацията, през последното тримесечие е почти същият като в края на 2021 година и скоро може да стартира да се утежнява още веднъж, защото отчетът на министерството на търговията съдържа тревожни знаци за стопанската система:

Инвестициите в жилищно строителство са спаднали с към 26% на годишна база - " колосален " спад по думите на икономиста на Citigroup Inc. Нейтън Шийтс и евентуално в отговор на най-високите лихви по ипотечните заеми от две десетилетия насам.

Потребителските разноски, които са моторът на стопанската система, се покачиха с 1,4% по отношение на предходните три месеца, с което приключиха най-слабите три тримесечия от началото на 2020 година насам, когато търсенето беше унищожено.

Като се изключат търговията и складовите наличия, крайните продажби на локални купувачи демонстрираха годишен ритъм на напредък от едвам 0,5%. Това е сравнимо със междинния ритъм от съвсем 2,6% за петте години преди пандемията.

" Много извънредно е този индикатор на процедура да се задържи отвън интервала на криза - това е показателно ", сподели Сал Гуатиери, старши икономист в BMO Capital Markets, базирайки се на индикатора за крайното търсене. " Това значи, че американската стопанска система под повърхността губи скорост. "

Основните признаци на уязвимост акцентират компликациите, които президентът Джо Байдън и законодателите от Демократическата партия изпитват при основаването на задоволително пояснение, което да откри отклик измежду гласоподавателите в навечерието на изборите за Конгрес на 8 ноември. Въпреки че пазарът на труда продължава да се уголемява, инфлацията и възходящите лихвени проценти се отразяват отрицателно, както се вижда от отчета на министерството на тъговията.

Самият Байдън приветства публикуването на отчета като доказателство, че стопанската система " продължава да се развива " и не е в криза.

Това не възпира мнозина да предвиждат такова развиване на стопанската система. От McDonald`s Corp. обявиха, че чакат лека до умерена криза в Съединени американски щати, макар че самата компания се оправя добре и този месец означи растеж в основен индикатор за продажбите в страната.

Коригираните по отношение на инфлацията бизнес вложения набъбнаха с 3,7%, което отразява мощното нарастване на разноските за съоръжение и артикули на интелектуалната благосъстоятелност. В същото време обособен отчет от четвъртък сподели, че поръчките за финансови артикули, разнообразни от тези за защита, като се изключи самолети - индиректен индикатор за бизнес вложенията - са намалели с 0,7% през септември, което е най-вече от повече от година.

" Очакваме третото тримесечие на 2022 година да означи пика на тримесечния напредък, защото кумулативният резултат от по-строгата парична политика стартира да изтласква растежа под евентуалния ", пишат в записка икономистите на Morgan Stanley US, ръководени от Елън Зентнър. Те чакат, че през четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 0,8%.

Един позитивен миг е, че поради мащаба на свиването в строителството, неподходящите фактори за растежа на Брутният вътрешен продукт от тази част на стопанската система може да отслабнат отсега нататък.

" Скептичен съм, че това ще продължи ", написа в записка Нийл Дута, началник на отдел " Икономика " в Renaissance Macro Research. Той също по този начин означи поддръжката за растежа през последното тримесечие от страна на държавните разноски. Парите, които ще потекат от миналогодишния закон за инфраструктурата и от по-скорошното законодателство за разноските за климата, в комбиниране с огневата мощност на щатските и локални държавни управления, значат, че държавният бранш ще подкрепи Брутният вътрешен продукт през идната година.

Данните от четвъртък с нищо не разубедиха трейдърите да чакат ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл и сътрудниците му да покачат лихвените проценти със 75 базисни пункта през идната седмица. Търговията с фючърси отразява упованията за нарастване с половин пункт на идната среща, през декември.

Един от индикаторите за инфлацията, включени в данните за Брутният вътрешен продукт - ценовият показател на разноските за персонално ползване, набъбна на годишна база с 4,2% през третото тримесечие, което е най-бавният ритъм от края на 2020 година насам. Но той евентуално отразява спада на цените в търговията и жилищните вложения, счита екипът икономисти на Morgan Stanley.

Като се изключат храните и силата, показателят на цените се увеличи с 4,5%.

Как виждат обстановката изпълнителните шефове:

" Индикациите на макросредата за криза сигурно се усилват. " - Джон Грийн, основен финансов шеф на Discover Financial Services.

" Краткосрочните потребителски настройки и потребителското търсене ясно отразяват рецесионна среда. В същото време индустриалните разноски, които бихте очаквали да намалеят в изискванията на криза, към момента са нараснали. " - Марк Битцер, основен изпълнителен шеф на Whirlpool Corp.

" Продължаваме да считаме, че през 2023 година търсенето на въздушни транспорти ще бъде устойчиво. В момента не виждаме признаци за закъснение на търсенето с навлизането в новата година. " - Дерек Кер, основен финансов шеф на American Airlines Group Inc.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР