Неотдавнашно проучване на скелет, открит в испанска гробница, направи изумително

...
Неотдавнашно проучване на скелет, открит в испанска гробница, направи изумително
Коментари Харесай

Изненада! Древен водач, който се смяташе за мъж, всъщност е жена СНИМКА

Неотдавнашно изследване на скелет, открит в испанска гробница, направи удивително изобретение: лице, за което се смяташе, че е мъж, в действителност е жена.

Изкопана през 2008 година покрай Валенсия, гробницата притегли вниманието с богатото си наличие, датиращо от медната ера (3200-2200 година прочие н. е.). Луксозните артефакти, открити там, включват бивни от слонова кост, кремък, черупки от щраусови яйца, кехлибар и кама от планински кристал.

Първоначално се предполагаше, че заровеният в гробницата е млад мъж с висок обществен статус, пише IFLScience. Въпреки това група археолози от университета в Севиля започнаха да подозират, че мъжът може да е жена. За да се задълбочи в хипотезата, екипът приложи техника, известна като разбор на амелогенинов пептид върху скелетни зъби.

Анализът на пептида амелогенин разрешава да се дефинира пола на скелета посредством проучване на протеина, образуващ емайла, амелогенин. При мъжете този протеин е кодиран от гена AMELY на Y хромозомата, до момента в който женските имат две копия на гена AMELX на X хромозомата, което им разрешава да създават амелогенин.

Резултатите потвърдиха, че лицето в действителност е на жена, което опонира на предходни догатки. Вследствие на това откривателите я нарекоха „ Дамата от слонова кост “.

Интересното е, че тази представителка на елита е наследила високия си статус освен посредством брак. Изследователите изследвали други гробове наоколо и заключили, че " Дамата от слонова кост " е получила толкоз висока позиция с помощта на личните си достижения и заслуги.
 антична гробница, разбор на скелета, Валенсия, медна ера, установяване на пола, обществена подчиненост, дама от слонова кост, женско водачество, археология, пол и общество, антична история Колекция от реликви, открити в гробницата на Дамата от слонова кост Снимка: Miriam Lucianez Trivino
„ Липсата на ритуални предмети в погребенията на бебета от Валенсия допуска, че през този интервал високият статус не е бил даден по рождение “, сподели Леонардо Гарсия Санжуан, професор по праистория в университета в Севиля и създател на проучването.

Той изясни аргументите да смята Дамата за най-изявената фигура на своето време. Първо, нейната гробница се намира в мегалитна гробница, която след това се трансформира в център на обширна погребална и ритуална активност за 200-250 години. Това включва построяването на над 60 по-малки гробници и голям брой ямни погребения.

„ Второ, към две или три генерации след погребението й, на 80 метра южно от гроба й е издигнат Монтелирио Толос “, добави Санджуан.

Популярните хрумвания за античните цивилизации постоянно ги разказват като твърди йерархии, доминирани от мъжки фигури и тестостерон. Миналото обаче се оказва по-многолико, в сравнение с може да наподобява на пръв взор.

Освен това възгледите за пола и обществените функции са се развили доста в историята, променяйки се в другите общества. Археологически находки, от останките на викингите в Северна Европа до античните маи в Южна Америка, акцентират случаи, при които дами са служили като воини или са се издигали до върха на обществената подчиненост.

Санджуан изясни: „ Нашето изследване демонстрира, че това не е било безусловно по този начин по време на медната ера на Иберийския полуостров. Жените също могат да заемат високи лидерски позиции в преддържавните общества. Следователно жените имат решаващо значение за разбора на обществената трудност. “

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР