Неотдавнашно изследване, проведено от американски университет, показа, че кетогенната диета,

...
Неотдавнашно изследване, проведено от американски университет, показа, че кетогенната диета,
Коментари Харесай

Вижте диетата, с която Ким Кардашиян свали 30 кг

Неотдавнашно проучване, извършено от американски университет, сподели, че кетогенната диета, най-известната вариация на която е диетата на Аткинс, оказва помощ да се отървете от непотребните килограми по-бързо от спортуването. Тъй като доста хора си мечтаят да отслабнат, без интензивно физическо натоварване, взехме решение да разберем какво съставлява кетогенната диета и до каква степен ефикасна е в действителност.

Предлагаме ви да се запознаете с правилата на кетогенната диета и да разберете дали е подобаваща тъкмо за вас. Освен това, не забравяйте, че преди да започнете каквато и да е диета, би трябвало да се консултирате с доктор.

Същност на диетата

Обикновено нашето тяло получава сила от въглехидратите, трансформирайки ги в глюкоза. Въпреки това при положение на дефицит на въглехидрати, то стартира да изразходва мазнините, извличайки от тях нужната му сила. Кетогенната диета се избира от спортисти, които се занимават с дисциплини, изискващи специфична устойчивост, да вземем за пример маратонци или триатлонисти.

Според проучванията, кетогенната диета оказва помощ да се потисне производството на хормона грелин, който ни кара да се усещаме гладни. 

Грелинът има доста функционалности. Счита се за един от “хормоните на глада ”, тъй като подтиква апетита, покачва приема на храна и способства за отлагането на адипозна (мастна) тъкан. Грелинът влияе върху хипоталамуса - жлеза от самостоятелната нервна система, ситуирана в мозъка, която играе значима роля за управлението на апетита и дава информация до мозъка за вътрешното положение на организма.

Особеността на кетогенната диета се състои в това, че с помощта на такава система на хранене, човек губи тегло заради загубата на мазнини. Т.е., за разлика от множеството известни диети, мускулната маса на хората, които съблюдават този принцип на хранене, остава същата.

Протеини, мазнини, въглехидрати

Основният “елемент на храненето ” при кетогенната диета са мазнините, които са 75% от диетата. След това са протеините - 20%. И най-после въглехидратите, чието количество е 5% от общата маса на продуктите.

Основното изискване на тази диета е цялостното унищожаване на захарта от менюто. Освен това, безусловно неразрешени са и всички тестени артикули.

Как да изчислим количеството протеини, мазнини и въглехидрати?

Това е доста просто: на 1 кг от тежестта ви се падат 1 г протеини. Да допуснем, че тежестта ви е 90 кг, тогава се нуждаете от 90 г протеин.

Мазнините надлежно би трябвало да бъдат 3,75 пъти повече, т.е. към 340 грама, а въглехидратите - 4 пъти по-малко - към 23 грама.

Какво може и какво не може да се яде?

Както към този момент казахме, тази диета съвсем изцяло изключва въглехидратите, а главно менюто се състои от храни с високо наличие на мазнини, както и тези, съдържащи протеини.

Разрешени артикули

• растително и краве масло (специалистите по кетогенната диета предлагат изключително кокосовото масло)

• ядки

• яйца

• всевъзможен тип меса, в това число свинско; пилешко; морски блага, риба

• гъби

• зелени зеленчуци с високо наличие на фибри, които спомагат за храносмилането; домати - в по-малки количества

• необезмаслени млечни артикули, като се изключи млякото

Забранени артикули

• всички тестени произведения

• модифицирани месни артикули (колбаси, кренвирши), заради наличието на захар в тях

• зеленчуци с високо наличие на захар и въглехидрати, като царевица и картофи

• пресни и сушени плодове (разрешени са единствено няколко типа горски плодове)

• всевъзможен тип алкохол, съдържащ захар 

• зърнени артикули

Има доста предписания за подготвяне на ястия по разпоредбите на кетогенната диета и по тази причина храната по тази диета може да бъде вкусна и много разнообразна. Така че, в случай че понасяте умерено отсъствието на неразрешените артикули в менюто, диетата няма да ви отегчи. Освен това, има и таблица, от която може да разберете какъв брой протеини, мазнини и въглехидрати се съдържат в даден артикул.

Особености на диетата

Основното преимущество на кетогенната диета е бързото понижаване на тежестта посредством “разтваряне ” на мазнините, без да се компроментира мускулната тъкан. Няма да ви се наложи да гладувате - тази диета ви разрешава да си похапнете добре с позволените артикули и няма да се постанова да се отказвате изцяло от пържените храни.

Какви са главните правила на храненето при кетогенната диета?

Кетогенната диета не допуска правилата на разделното хранене - месото може да се употребява с всеки позволен артикул, без значение дали става дума за гъби или яйца.

За разлика от множеството диети, кетогенната не изисква ограничение на солта, която като се изключи че придава усет на храната, оказва помощ за възобновяване на салдото на електролитите в организма.

Диетата не е подобаваща за доста продължителна приложимост, тя не може да се трансформира в метод на живот заради дисбалансирането.

Въпреки неналичието на рекомендации за калоричното наличие на храните, не би трябвало да приемате по 5000 ккал дневно да вземем за пример - в този случай диетата няма да докара до стремежи резултат.

Диетата не лимитира времето за хранене до общоприетото 18:00 часа. Може да се храните когато и да е, само че, несъмнено, в рационални граници.

Основната компликация на диетата е цялостното отменяне на въглехидратите. Така че, в случай че не можете да си визиите живота си без картофи, макаронени произведения или плодове, то надали този метод за намаляване е подобаващ за вас.

По време на диетата в дъха ви може да се появи мирис на ацетон - краткотраен, непряк резултат от образуването на кетони в тялото. Ето за какво е доста значимо да се преценявате с режима на пиянство и да пиете минимум 8 чаши вода дневно.

Благодарение на  Ким Кардашиян  кетогенната диета придобива огромна известност. С помощта на тази система на хранене, звездата отслабна с 30 кг, насъбрани по време на бременността й.

Известната актриса Холи Бери, която се гордее с съвършената си фигура, признава, че се избавя от натрупани  килограми с кетогенната диета. Освен това моделът Адриана Лима и актрисата Меган Фокс, приети за едни от най-красивите дами на планетата, също се придържат към правилата на безвъглехидратното хранене./ zdraveto.to 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР