Неотдавнашните преговори между китайския президент Ким Чен Ун и президента

...
Неотдавнашните преговори между китайския президент Ким Чен Ун и президента
Коментари Харесай

Какъв е икономическият потенциал на Северна Корея

Неотдавнашните договаряния сред китайския президент Ким Чен Ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп дадоха мотив за очаквания по отношение на икономическите вероятности на страната

Още по тематиката
Йън Бремър: Тръмп вижда света като бизнес и връзките като правене на покупко-продажби

Президентът и създател на Eurasia Group пред " Капитал "
6 юли 2018
Европа се приготвя с паника за срещите с Тръмп

Най-голямото безпокойство на европейските водачи е, че Тръмп ще редуцира средствата и силите за защита на Стария контитент и това ще го приближи до съветския президент Владимир Путин
5 юли 2018
Преговорите сложиха Северна Корея още веднъж на бизнес картата

В предишното доста компании изгубиха вложенията си в страната
28 юни 2018
Най-добрият, най-талантливият, най-умният

Медийна сергия
15 юни 2018 Икономиката на Северна Корея може да доближи размер от 100 милиарда $ до 10 години, в случай че Пхенян отвори границите си за непознати вложения. Това демонстрира изследване на Credit Suisse за капацитета на страната. Експертите на швейцарската банка допускат, че страната евентуално разполага с запаси на стойност 6 трлн. $, което е 190 пъти повече от Брутният вътрешен продукт на Северна Корея през 2016 година, написа Business Insider.

Опит за отвярене към света

Неотдавнашните договаряния сред китайския президент Ким Чен Ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп дадоха мотив за очаквания по отношение на икономическите вероятности на страната.

Пазарите в този момент се ориентират и наблюдават дали водачът на Северна Корея ще извърши обещанието си да завърши с нуклеарното разоръжаване. Следващата стъпка ще бъде политическата промяна, която цели да отвори стопанската система на Северна Корея за задграничните вложители.

Анализаторката Транг Туй Ли преценя, че Северна Корея може да се трансформира в стопанска система за 100 милиарда $ до 10 години, в случай че поеме по пътя на модернизацията. Дори и това да се случи, стопанската система на страната към момента образува едвам 0.1% от международния Брутният вътрешен продукт. Ли извежда още един забавен факт за КНДР: някои специалисти подозират, че страната разполага с голямо количество от неизползвани естествени запаси.

Богата на естествени запаси

" Държавната компания Korea Resources прави оценка, че минералните запаси на страната - въглища, желязна руда, цинк, олово, мед и редки минерали биха коствали 6 трлн. $ ", прибавя тя.

Това е 190 пъти Брутният вътрешен продукт на Северна Корея за 2016 година, който е бил към 32 милиарда $.

" Минното дело е асъдействало с 13% от Брутният вътрешен продукт за 2016 година, само че производството е лимитирано заради неналичието на купувачи вследствие на неотдавнашните стопански наказания, както и неналичието на вложения в минно съоръжение и запаси ", счита Ли.

Сравнения и опасения

За да покаже по какъв начин биха изглеждали прогнозите за растеж в страната, в случай че тя премине към отворена стопанска система, Ли я съпоставя с още 3 страни, които са минали през сходен развой на рационализация.

" Имаме поради ситуацията на Северна Корея през 1970 година, Китай пред 1990 година и Виетнам в края на 90-те като вероятни образци за капацитета на Северна Корея за напредък. "

Като се базира на опита на тези страни, Ли споделя, че Северна Корея ще генерира растеж на Брутният вътрешен продукт със 7-8% годишно в локална валута. В подобен случай стопанската система ще нарасне 100 милиарда $, което демонстрира, че приходът на човек от популацията ще скочи от 1258 $ на към 4000. Въпреки позитивните догатки, тя прибавя, че бързото обединяване с Южна Корея остава доста малко евентуална вероятност.

Анализаторът взима поради въздействието на Китай, който наподобява желае Северна Корея да остане буферна страна и евентуално ще избра да избегне сухопътна граница с Южна Корея.

Според нея държавното управление на КНДР, наподобява, схваща, че бързото обединяване ще сътвори фискална тежест и ще провокира обилни разстройства на пазара на труда в Южна Корея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР