Неотдавнашната кавга между финансиста на Вагнер груп Евгений Пригожин и

...
Неотдавнашната кавга между финансиста на Вагнер груп Евгений Пригожин и
Коментари Харесай

Гиркин срещу Пригожин: Вагнер трупа богатства в чужбина, вместо да се бие в Украйна

Неотдавнашната свада сред финансиста на " Вагнер груп " Евгений Пригожин и някогашния съветски офицер Игор Гиркин разкрива нова област на конкуренция сред съветските националистически групи за политическо въздействие в Русия.

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).
 Пригожин изясни по какво наподобява на Распутин и по какво - не
Пригожин изясни по какво наподобява на Распутин и по какво - не

" Аз не спирам кървенето, а карам враговете на родината да кървят. И не посредством заклинания, а посредством пряк контакт с тях "

На 25 януари Гиркин упрекна Пригожин, че съзнателно е изтълкувал неправилно рецензията му към политическите желания на Пригожин и потреблението на осведомителното пространство като офанзива против силите на Вагнер, воюващи в Украйна. Гиркин твърди, че изявлението на обвързваното с Вагнер издание RiaFan с неназован пълководец на Вагнер, който упреква Гиркин, че е напуснал позициите в Донбас през 2014 година, е опит за анонимно дискредитиране.

Гиркин също по този начин упреква Пригожин, че продължава да ангажира силите на Вагнер в поддръжка на интервенциите в Сирия и африканските страни, вместо да употребява своите наемници за продобиване на войната в Украйна.

Пригожин отговори, че няма политически упоритости, и съобщи, че екипът му се е опитал да подкупи Гиркин, с цел да заглуши рецензиите му към силите на " Вагнер ", които биха могли да доведат до вкарването в пандиза на неговите бойци за противозаконна наемническа активност .

Пригожин също по този начин се постара да преувеличи престижа си, като съобщи, че не може да изтегли Вагнер от Африка, тъй като е " дал заричане на няколко президенти ", че ще ги " пази ", съобщи, че Вагнер " де факто " е спечелил войната в Сирия, и означи, че Вагнер е бил изхвърлен от Донбас през 2015 година
 Колко евентуално е Русия да стартира нуклеарна война?
Колко евентуално е Русия да стартира нуклеарна война?

Путин сложи нуклеарните си сили в нараснала подготвеност при започване на спора и продължава да дрънка с оръжие

Пригожин повтори, че той е основал, управлява и спонсорира " Вагнер ", и саркастично предложения Гиркин да се причисли към едно от щурмовите подразделения на " Вагнер " в окупираната Луганска област, което Гиркин съобщи, че ще направи, в случай че Пригожин му изпрати сериозна покана.

Пригожин в допълнение унизи Гиркин, като съобщи, че " Вагнер " не изпраща предложения, и съобщи, че Гиркин няма да бъде ефикасен на фронтовата линия, тъй като се интересува единствено от популяризирането си за финансова полза.

Пригожин и Гиркин - и двамата критици на държанието на съветския президент Владимир Путин по време на войната - евентуално се борят за въздействие и застъпничество измежду провоенно настроените политици, разочаровани от хода на войната. На 4 октомври ISW оцени, че съветските националисти са разграничени на три обособени групи, които преследват разнообразни цели , като в същото време едностранно подлагат на критика съветското Министерство на защитата (МО): Гиркин съставлява фракцията на ветераните заради връзките си с ветерански организации като Общоруското офицерско заседание, до момента в който Пригожин е самопровъзгласил се националист с достъп до паралелна военна конструкция.
 ISW: Звездата на Пригожин залязва
ISW: Звездата на Пригожин залязва

Путин още веднъж се концентрира върху съветската войска

Въпреки че и двамата енергично отхвърлят политическите си желания в Русия, те не престават да подлагат на критика съветското МО и Кремъл в опит да усилят известността си в съветското общество на фона на съветските военни провали.

Пригожин и Гиркин евентуално се борят за благоразположението на същите провоенни националистически покровителствени мрежи в Кремъл, които са показани от откровени националистически политици. Пригожин да вземем за пример ангажира членове на партията " Справедлива Русия - За истината " и националистически настроения ръководител на Държавната дума Вячеслав Володин да легализират наемниците на " Вагнер " в Русия .

Гиркин обаче е скъсал с доста чиновници със мощна националистическа изразителност като Володин и може би е отчаян, че не може да реализира същата политическа власт, която упражняваше през 2014 година по време на окупацията на Крим и елементи от Донецка и Луганска област .

Нападението на Пригожин против Гиркин обаче може да е от изгода за Путин. Пригожин е доста прочут в съветското осведомително пространство и доста военни блогъри упрекнаха Гиркин в липса на военен опит и безволие.

Вероятно Пригожин се пробва да усили въздействието си , с цел да избегне ориста на Гиркин. Кремъл видимо се е отървал от Гиркин, откакто неговите бойци се отдръпнаха от Славянск и след присъединяване му в свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през юли 2014 година Гиркин е отхвърлен от поста министър на защитата на Донецката национална република (ДНР) през август 2014 година и от този момент не е възстановил въздействието си в Кремъл. Пригожин обаче се пробва да построи база за поддръжка в Кремъл и в съветското общество, с цел да затвърди наличието си във вътрешните работи на Русия, даже когато " Вагнер " се бори на бойното поле.
 Русия не разрешава новинарския уебсайт Meduza
Русия не разрешава новинарския уебсайт Meduza

Репресиите против медиите ескалираха, откакто Русия нахлу в Украйна

Руският президент Владимир Путин продължи акцията си против сериозните и опозиционните гласове , като предприе ограничения против няколко огромни опозиционни медии и продължи да поддържа мощно сериозни съветски блогъри. На 25 януари Путин подписа закон, с който няколко огромни рускоезични медии и проверяващи издания, в това число Meduza, Important Stories, Bellingcat, The Bell и The Insider, бяха оповестени за нежелани организации в Русия, като публикуването, разпространяването или финансовата поддръжка на организациите и техните изявления бяха неразрешени.

Путин обаче не съумява да обуздае мощно сериозните съветски националистически военни блогъри, които от дълго време подлагат на критика и подкопават съветското министерство на защитата (МО), Кремъл и даже самия Путин, както ISW към този момент заяви.

Путин евентуално се надява да сътвори група от лоялни военни блогъри, които да подкопаят други издигащи се съперници, като Пригожин и ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи нови наказания, ориентирани към световната мрежа за поддръжка на " Вагнер ", евентуално в отговор на възобновените старания на Пригожин да поддържа интервенциите си отвън Украйна. Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) към Министерството на финансите на Съединени американски щати дефинира 16 субекта, които поддържат военните интервенции на " Вагнер ", като глобени лица, в това число основана в Русия софтуерна компания, основана в Китай компания за сателитни изображения, следена от Wagner Group компания за сигурност в Централноафриканската република, основана в Обединените арабски емирства авиационна компания и няколко съветски жители.
 Ето по какъв начин английски юристи помогнаха на Пригожин да съди публицисти и да заобиколи глобите
Ето по какъв начин английски юристи помогнаха на Пригожин да съди публицисти и да заобиколи глобите

В абсурда изплуваха практики за напън и измами

OFAC дефинира отново  " Вагнер " като значима транснационална незаконна организация и уточни ролята ѝ в съветските интервенции в Украйна и присъединяване ѝ в сериозна незаконна активност в Централноафриканската република и Мали.

На 26 януари съветските сили нанесоха още една масирана серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна . Украинският главнокомандващ военачалник Валерий Залужний съобщи, че съветските сили са изстреляли по Украйна 55 ракети с въздушно и морско базиране, в това число Kh-101, Kh-555, Kh-47 и Kh-95 Kalibr и Kinzhal, от самолети Ту-95, Су-35 и МиГ-31К от водите на Черно море.Украинската противовъздушна защита смъкна 47 от 55-те ракети и всичките 24 дрона Shahed 136 и 131.

Основни заключения:
На 26 януари съветските сили нанесоха следващата масирана серия от ракетни и безпилотни удари в Украйна. Неотдавнашната свада сред финансиста на " Вагнер груп " Евгений Пригожин и някогашния съветски офицер Игор Гиркин разкрива нова област на конкуренция сред съветските националистически групи за политическо въздействие в Русия на фона на съветските военни неуспехи в Украйна. Руският президент Владимир Путин продължи акцията си против сериозните и опозиционните гласове, като предприе ограничения против няколко огромни опозиционни медии. Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи нови наказания, ориентирани против световната мрежа за поддръжка на Групата на Вагнер, евентуално в отговор на възобновените старания на Групата на Вагнер да съживи активността си отвън Украйна. Руски източници настояват, че украинските сили са възобновили контраофанзивни интервенции край Кременна. Руските сили са траяли наземните офанзиви към Бахмут, в западните околности на град Донецк и в региона на Вухледар. Украински публични лица оповестиха, че съветските сили в Запорожка област не организират настъпателни интервенции в размера или мащаба, нужни за пълномащабно нахлуване. Руски военни блогъри настояват, че съветските сили не престават да организират лимитирани и локализирани наземни офанзиви в Запорожка област. Група " Вагнер " евентуално е претърпяла обилни загуби в настъпателните интервенции в Източна Украйна през последните няколко месеца. Съобщава се, че съветските окупационни управляващи не престават да " национализират " благосъстоятелност и да затварят места за поклонение, принадлежащи на украинските евангелски баптистки християнски общности в окупираната Запорожка област, в опит да утвърдят свързаната с Кремъл Московска патриаршия православна черква като преобладаваща религия в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР