Неотдавнашната дискусия в китайска статия на водещата американска медия VOA

...
Неотдавнашната дискусия в китайска статия на водещата американска медия VOA
Коментари Харесай

САЩ вижда БРИКС като антиамериканска коалиция

Неотдавнашната полемика в китайска публикация на водещата американска медия VOA се върти към евентуалното преобразяване на разширението на БРИКС в антиамериканска коалиция. 

Изглежда, че Съединени американски щати се стремят да показват интернационалните механизми и многостранните организации, в които взе участие Китай, като геополитически блок, което би послужило за легитимиране на личния им блян към блокова борба.

Миналата седмица Ван И, шеф на Бюрото на Комисията по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и индийският министър на външните работи Субрахманям Джайшанкар се договориха да “ ” в Джакарта. Представителят на Южна Африка в БРИКС дипломат Анил Сооклал по-рано загатна, че над 30 страни, измежду които Иран, Куба, Индонезия, Аржентина и други районни сили, са подали публични и неофициални заявки за присъединение към алианса.

Разширяването на БРИКС е натурален резултат, подбуден от общия блян за взаимноизгодно съдействие, учредено на суверенно тъждество. В изискванията на актуалната комплицирана интернационална обстановка, характеризираща се със засилена блокова борба, тези страни избраха да не се причисляват към никоя съответна страна. В резултат на това съдействието и сплотеността сред страните от БРИКС се ускориха, което направи организацията по-привлекателна за други страни.

Сун Ченгао, помощник в Центъра за интернационална сигурност и тактика към университета Цинхуа, акцентира, че страните желаят да се причислят към БРИКС поради нейния механизъм и платформа.  

БРИКС служи като организация, която дава отговор на потребностите за развиване на обособените страни. Във време, белязано от световни стопански провокации, възобновяване след пандемията и украинската рецесия, страните имат право да преследват личното си развиване и да се причисляват към интернационалните механизми по собствен избор. Тъй като БРИКС е постигнала обилни триумфи през годините, разумно е тези страни да изберат участие.

Въпреки това VOA също по този начин допуска в публикацията си, че с разширението си БРИКС ще придобие по-голямо въздействие в интернационалната общественост като нова геополитическа мощ. Това, от своя страна, ще сложи все по-големи провокации пред ръководения от Съединени американски щати интернационален ред.

Тази позиция отразява залегналата в основата на Съединени американски щати логичност на блокова борба и възходящото опълчване на американската надмощие от страна на от ден на ден страни по света. Съединени американски щати са склонни да гледат на всяка нова организация или като на другар, или като на зложелател, като акцентират нуждата от борба.  

Въпреки това страните, които желаят да станат членове на БРИКС, се стремят да отхвърлят блоковата политика, водена от Съединени американски щати и вместо това се стремят към суверенно тъждество и същинско съдействие.

Според специалисти, интервюирани от VOA, предлагането на Китай за разширение на БРИКС може да се преглежда като опит да се конкурира със Съединени американски щати и да форсира процеса на глобализация.  

Изразява се угриженост по отношение на предотвратяването на превръщането на БРИКС в платформа извънредно за китайските ползи.

Тези съждения неправилно жигосват желанията на Китай и подценяват интелигентността и автономността на страните членки на БРИКС. Участниците в БРИКС нямат предпочитание да подчиняват суверенитета си на други страни, а още по-малко да бъдат доминирани от тях. Групата БРИКС действа на правилото на равнопоставеност, като всяка суверенна страна има еднакъв глас и няма избран водач или почитател.

Страните, заинтригувани от присъединение към БРИКС, не го възприемат като борба със Съединени американски щати. Китай не има намерение да въвлече тези страни в напрежението сред Китай и Съединени американски щати. БРИКС остава отворена и приобщаваща организация и в случай че Съединени американски щати са склонни да си сътрудничат, това може да бъде премислено.

Практиката и разширението на БРИКС съставляват прогрес в многостранните и обективни интернационалните връзки, което значи отменяне на съществуващия несъизмерим интернационален ред и конструкция на властта. Въпреки че този развой ще отнеме време, той безспорно ще способства за образуването на нов интернационален ред.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР