Неотдавна Испания спря да бъде последната западна демокрация, устояла на

...
Неотдавна Испания спря да бъде последната западна демокрация, устояла на
Коментари Харесай

Каталуня, Франко и насилието над жените - защо крайнодесните успяха в Испания

Неотдавна Испания спря да бъде последната западна народна власт, устояла на изкушението на крайнодесния популизъм. Снощи пък " Вокс ", партията, довела до смяната, се трансформира в трета политическа мощ в испанския парламент.

" Вокс " - мощно консервативната, искаща концентрация на Испания организация, съумя да усили поддръжката си с към милион гласа - от 2.6 на 3.6 млн. - и с съвсем 5 пункта, от 10.2 на 15.1% от гласовете, по-малко от година откакто за пръв път се озова във властта. На първите два от четирите парламентарни вота от 2015 година насам (2015 и 2016 г.) тя взе едвам над 0.2 на 100.

Тя измести " новите обичайни " играчи на терена. Някога двупартийният модел на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) и консервативната Народна партия бе разрушен от крайнолевите " Подемос " и центристите " Граждани ". Сега втората от тези партии се срина (загуби 2.5 млн. гласа и 47 места) и огромна част от гласовете ѝ отидоха точно у " Вокс ", а водачът ѝ, отпред от основаването преди 13 години, се отдръпна от политиката.

Какво се случи и за какво крайнодесните победиха със забавяне, в миг, когато най-силните години огромните партии с сходна ориентировка в Европа наподобяват отминали?

Каталуня

Безредиците, проведени от партиите на независимостта в Каталуня след присъдите против сепаратистки водачи - две години след събитията, краткотрайно лимитирали автономията на региона - помогнаха на " Вокс ". Партията желае концентрация на испанската власт, при която голям брой самостоятелни области се самоуправляват по редица въпроси.

В Каталуня партията даде обещание и най-тежките вероятни ограничения против сепаратистите, каквито нито ръководещите социалисти, нито Народната партия поддържаха: въвеждане на изключително състояние и задържането на премиера Ким Тора.

Испания, която опустя

" Вокс " е огромният победител от разгрома на " Граждани ". Партията изсмука гласовете от най-обезлюдените общини в сърцето на Испания.

Общо 66 депутатски места зависеха от гласовете в 19-те най-опустели провинции в сърцето на страната. Част от тях (13) бяха в ръцете на " Граждани ", които опитваха да привлекат изгубилите популацията си региони, някои замязяли на " демографски пустини ". В област Кастия и Леон да вземем за пример пет от седем изгубени от " Граждани " места отиват при " Вокс ". Заедно с Народната партия тя взе общо 11 от всички 13 изгубени депутати на центристката групировка.

 Каталуня, Франко и насилието над дамите - за какво крайнодесните съумяха в Испания
© Susana Vera, Reuters

Франко и насилието над дамите

Историческата памет и насилието над дамите бяха другите съществени тематики в акцията на " Вокс ". Те сплотиха електората, а около разногласието за препогребването на диктатора Франсиско Франко партията взе страната на фамилията му и завоюва благосклонностите на към момента франкистки настроената част от електората.

Законите за санкции, свързани с убийства при принуждение над дами, които бях различен основен миг от програмата на Педро Санчес, също попаднаха на острите рецензии на " Вокс ". Крайнодесните ги жигосаха като дискриминация против мъжете и прекомерно остри против причинителите. Например, счита " Вокс ", би трябвало да се прави разлика дали причинителят е пил алкохол, или има психиатричен проблем, когато не може да се приказва за " ненавист против дамите ". Насилието, учредено на сексуален симптом, е " политическа небивалица ", а статистиките с сходни случаи се фалшифицират, тъй като " подправени неправителствени организации " живеят от тях, без да споделят нищо да вземем за пример за насилието в мюсюлманските страни, продължаваха от " Вокс ".

Какво значи

" Вокс " към този момент има над 50 депутати и може да изиска да бъдат оповестени за противоконституционни законопроекти, които счита за проблематични. Вече няма да има опция да го направи за двата закона - за историческата памет (и премахването на франкистките символи) и за стягане на ограниченията против насилието на дамите.

Така партията ще има по-голяма законодателна тежест в Народното събрание. Лидерът Сантяго Абаскал съобщи, че счита да употребява това, с цел да се отърве от " прогресистката тирания ".

Освен това партията дава поръчка, че ще пробва да гледа и наляво, и надясно. Още преди изборите Абаскал се представяше като " социалнопатриотична опция ", която някой ден би трябвало да може да приобщи и левите гласоподаватели. Абаскал съобщи, че триумфът му е знак на " усъвършенстването на испанската народна власт ", защото в Народното събрание в този момент са " по-истински и правдиво " показани настройките на гласоподавателите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР