Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент

...
Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент
Коментари Харесай

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния спор от 1980 година сред тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му противник и някогашен губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този спор впечатлява, не поради някакви запаметяващи се крилати изречения (рейгъновото " Хайде отново почнахте " съвсем не се класира), а поради звук и наличие, които биха се видели скучни на днешните телевизионни шефове и фенове. Водещите не прекъсваха претендентите, нито се включваха в дебата. Кандидатите не се прекъсваха и никой от тях не упрекна съперника си, че е расист, съветски сътрудник, антисемит, палач на бебета, болшевик или измамник.

По едно време, след една рецензия на Рейгън, Картър отвърна: " Губернаторът Рейгън прави някои доста подвеждащи и смущаващи изявления. " Едно изказване на Картър пък получи следния отговор от Рейгън: " Числата, които президентът преди малко даде за Калифорния, са изкривяване на тамошната обстановка. " Това бяха най-острите прояви.

Журналистите не оспориха отговорите, нито се пробваха да основат някакви паметни моменти със свое присъединяване, а вместо това почетоха способността на феновете сами да поясняват неразбираемите изявления. Най-близко до включване в дебата стигна водещата от Ей Би Си нюз Барбара Уолтърс, когато съобщи: " Бих желала да кажа, че нито един от двамата претенденти не даде съответен отговор на въпроса за съответна политика за справяне с тероризма. " Обаче вместо да повтаря непрекъснато въпроса до момента в който претендентите не дадат задоволителен за нея отговор, тя си даде сметка, че дебатът не се върти към нея и продължи нататък.

Това не бе тъй като политическите проблеми отпреди четири десетилетия не даваха мотиви за театралните осъществявания, на които сме очевидци през днешния ден. Предложенията на Рейгън и работата му като губернатор постоянно бяха подложени на критика като нездравословни за малцинствата. Неспособността на Картър да освободи заложниците в Иран го направи уязвим на изказвания, че е слаб, и нещо по-лошо, един път той бе застрашен от заек. Картър можеше да назова Рейгън " расист ", а Рейгън можеше да се подиграе на " Малкия Джими " до безконечност.

За да разберем за какво никое от тези неща не се случи, би трябвало единствено да си напомним какъв беше медийният свят през 1980 година Първата 24-часова кабелна новинарска телевизия, Си Ен Ен, беше тръгнала единствено няколко месеца преди дебата сред Картър и Рейгън и беше налична в по-малко от 2 милиона семейства. Нямаше Ем Ес Ен Би Си, нямаше Фокс нюз. Нямаше интернет и затова нямаше бълващи ненавист блогове, нямаше обидни мемета, нямаше отвратителни туитове, нямаше подправени манипулирани фрагменти, които неотложно да стигнат до милиони хора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР