Неотдавна договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателската

...
Неотдавна договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателската
Коментари Харесай

Майкъл де Адър: Колкото по-добър и безстрашен си, толкова по-опасен си за властимащите

Неотдавна договорът на канадския илюстратор Майкъл де Адър с издателската компания Brunswick News Inc., която го съставлява пред канадските медии, беше преустановен, откакто той разгласява една от творбите си в интернет. Тя доби голяма известност в обществените мрежи. На карикатурата американският президент Доналд Тръмп играе голф над телата на двама мъртви мигранти, а репликата му гласи: “Имате ли нещо срещу да продължа да играя? ”.

На процедура Адер не е могъл да бъде уволнен, тъй като е работел единствено на свободна процедура. След излизането на карикатурата обаче от Brunswick News Inc вземат решение да прекратят взаимоотношенията си с него. От издателството са безапелационни, че карикатурата на Тръмп не е повода, която ги е подтикнала към такова решение. Те настояват, че Адер в никакъв случай не е предложил карикатурата на издателството, а техният проект бил да върнат различен създател, който е по-популярен измежду читателите.

Историята към де Адър ми подсети доста на тази, на която станахме очевидци и в България, когато Нова Броудкастинг Груп смъкна карикатурите на Чавдар Николов. Реших да потърся контакт с този човек и не след дълго се добрах до подобен. Както подозирате, той бе много ангажиран, давайки изявленията за куп огромни медии. В продължение на няколко седмици обсъждахме опцията това изявление да се случи и организирахме няколко диалога, в които му описах за концепцията си и случката с Николов. Brunswick News Inc., е благосъстоятелност на J.D. Irving, Limited, която от своя страна има и Irving Oil – компания разчитаща най-вече на Съединени американски щати за горивният си бизнес.



Източник: Майкъл де Адър; особено предоставена за изявлението

- Бихте ли се показал накратко, защото в България немного хора наблюдават новинарския поток в Съединени американски щати и Канада, където Вашето име стана извънредно известно през миналия месец?

- Роден съм в Монктън, Ню Брунсуик. Завършил съм университета в Mount Allison, компетентност изобразително изкуство. По това време работих за университетския вестник и започнах да се интересувам от политически карикатури. През 2000 година бях нает от Halifax Daily News, който спря да съществува през 2008 година Оттогава насам съм на свободна процедура. Мои карикатури биват оповестени постоянно в Halifax Daily News, Toronto Star, The Hill Times и Counterpoint.

- Кога обсъждахме опцията за това изявление, Вие споменахте, че откакто няколко дни не слизахте от ефира на CNN, CNBC и доста други международни медии, спирате да давате изявленията по въпроса. Казахте, че ще извършите това допустимо единствено тъй като визира и други карикатуристи. Карикатурите постоянно са били едно от най-силните оръжия на публицистиката заради опцията им да доближават до всевъзможни и разнообразни аудитории, даже до хората, които не могат да четат. Смятате ли, че създателите им понастоящем биват атакувани?

- Да, макар че редакциите отхвърлят, карикатуристите са от ден на ден и по-често обект на офанзива. Преди имаше към 200 души, които участваха на конвенцията на Асоциацията на американските карикатуристи (AAEC), а в този момент са едвам към 50. Вече е по-лесно да се отървеш от такива като нас, в сравнение с да ги контролираш.

- Наясно сме, че бизнесът на семейство Ървинг до голяма степен зависи от Доналд Тръмп. Със сигурност те биха желали той да е благоразположен към тях по отношение на петролните покупко-продажби и данъчните облаги. Ще Ви попитам напряко, смятате ли, че техните бизнес ползи са непосредствено забъркани в решението Ви да бъдете освободен от служба?

- По всичко проличава, че това е по този начин. Има единствено няколко души, които знаят същинската причина за моето освобождение. Но бизнес ползите постоянно са били в сърцето на всички решения в New Brunswick, а аз постоянно съм им давал положителни произведения. Винаги съм вършел работата си и то добре! Не виждам друга причина за случилото се, с изключение на горепосочената.

- Вашият случай сигурно не е първият, в който карикатурист е предупреждаван да внимава какво рисува, когато става въпрос за президента на Съединени американски щати. Бърза инспекция в интернет демонстрира, че има и други Ваши сътрудници, които споделят, че техни карикатури са били „ посечени “ от редакциите им, когато става дума за Тръмп. Можем ли да приемем, че името му е тематика табу?

- Табу е единствено за някои вестници. На други сътрудници им е безусловно позволено да си правят работата даже когато става дума за президента на Съединените американски щати. Издателствата и редакциите не са толкоз обезпокоени от самия Тръмп, колкото от поддръжниците му и неприятния имидж, който те могат да генерират.

- Разказах Ви за българския язвителен вестник „ Прас-Прес “, основан от най-хубавите български карикатуристи Христо Комарницки и Чавдар Николов. Вие сте другар с Комарницки във фейбсук, осведомен ли сте с неговата работа?

- Да, доста добре съм осведомен с работата на Комарницки най-вече поради фейсбук. България има няколко доста положителни карикатуристи. Знам и за работата на Чавдар Николов. И двамата са отлични!

- Преди няколко години Чавдар Николов се намираше в идентична на Вашата обстановка. Неговите карикатури бяха свалени от уеб страницата на Нова телевизия и видео платформата VBOX7, единствено няколко часа откакто карикатурата му за т.нар. граждански арести на мигранти чрез така наречен свински опашки бе показана в утринния блок на същата телевизия. Същия ден неговият контракт с Нова броудкастинг груп беше преустановен, без да бъде посочена причина. След всички тези образци, които имаме в разнообразни общества по света, можем ли да заключим, че редакциите се пробват да заобикалят политически провокативните карикатури?

- Да, това се случва все по-често, само че както споделих, ние постоянно сме били обект на офанзиви. Винаги, тъй като постоянно сме си правили работата добре. Ако Николов не беше добър в това, което прави, никой нямаше да се интересува от него. Колкото по-добър и смел си, толкоз си и по-опасен за властимащите.

- Ердоган, Путин и Борисов... излиза, че всички те не харесват работата на хора като Вас. И до момента в който аз бих приел за обикновено такива неща да се случват в Турция, Русия и България, съм в действителност сюрпризиран, че това е допустимо и в страна като Канада, която е потвърдила, че държи на демократичните полезности. Смятате ли, че случилото се с Вас е демонстрация на нездрава демократична среда?

- В Канада и Съединени американски щати е по-вероятно да си навлечеш неприятности от корпорациите, в сравнение с от държавните управления. Въпреки че администрацията на Тръмп наподобява да е изключение от това предписание. По-скоро става дума по тази причина, че издателствата не желаят да рискуват да не се харесат на читателите си, в сравнение с, че някой властимащ няма да хареса мнението на карикатуриста за него.

- Имаше доста и разгорещени полемики към това, какъв брой морална бе карикатурата на пророка Мохамед след безусловно варварската офанзива над „ Шарли Ебдо “ през 2015 година Смятате ли, че би трябвало да има някакви граници или свободата на изложение не би трябвало да се трансформира в пандизчия на рестриктивните мерки?

- Свободата на словото и на изложение постоянно е била пандизчия на рестриктивните мерки. Това доста зависи и от страната, в която живеете. Много от канадските вестници няма да разгласяват тези карикатури. Аз персонално не виждам причина някой да рисува Пророка по този метод. Но това не значи, че не поддържам други мои сътрудници, които виждат такава. Карикатуристите постоянно е трябвало да бъдат деликатни. Никога не можем да рисуваме всичко което желаеме, когато си желаяме. Не във всички случаи, когато нещо не е оповестено, става въпрос за ограничение свободата на словото. Понякога повода опира до усет или друго схващане на карикатурата. Но все пак считам, че към днешна дата свободата на словото бива ограничавана и доста повече работи на карикатуристи биват атакувани поради техните възгледи. Това не е просто въпрос на неприятен усет.

- Какво е мнението Ви за бъдещето на обичайна политическа подигравка? В интернет все по-голяма известност набират видео карикатурите. Могат ли те да бъдат употребявани и като средство за подправени вести?

- Традиционните карикатури ще съществуват постоянно. Въпросът е какъв брой като нас ще могат да се устоят от това. Ставаме все по-малко и по-малко. И поради това сме значим феномен. Никога не е било по-лесно да правиш анимация, видео, анимирани картини, мемета или други форми на ирония. Творците на бъдещето, несъмнено, ще имат от ден на ден способи на изложение. Просто карикатурите такива, каквито ги познаваме през днешния ден, ще стават все по-малко.

- И последно: какво мислите, че следва след всичко това? Ако редакциите обслужват само интереса на издателите и притежателите си, те към този момент не служат на публиката, нали?

- Вестниците постоянно са обслужвали интереса на притежателите си преди всичко, просто в този момент го вършат, без да се срамят от това. Не желаят да пробват грандиозни неща и да рискуват. Така политическата подигравка няма по какъв начин да реализира изконната си цел. Добрият карикатурист е най-хубав, когато е свободен да рискува. Това към този момент не се случва.

Авторът Тони Господинов е студент по публицистика втори курс във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. Интервюто е взето по негова самодейност и e предоставено на OFFNews.

Всички права върху изявлението и карикатурата са непокътнати и са изключителна интелектуална благосъстоятелност на създателите им. Нерегламентираното им потребление съставлява престъпление и води до гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в сходство с настоящото българско законодателство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР