Неосведоменият зрител смята, че най-усиленият период за работа на пчелите

...
Неосведоменият зрител смята, че най-усиленият период за работа на пчелите
Коментари Харесай

Грижи за пчелите през есента

Неосведоменият фен счита, че най-усиленият интервал за работа на пчелите е през топлите месеци, когато създават мед, а през останалото време те не са заети с усилена активност. Това би трябвало да значи, че грижите на пчеларите за тях са минимални.

Такова умозаключение не дава отговор на истината. През ранната есен, когато времето към момента е топло, а това е през септември, пчелите търсят сладки сокове от есенните плодове като гроздето, към момента зреещите дини, посещават цикориите, астрите, есенният минзухар, които цъфтят тогава.

Пашата им през този интервал е къса, а пчелните майки интензивно снасят яйца. Пилото се развива върху 4 или 5 пити. Те са скъпи за кошера, тъй като ще заместят умиращите пчели, които са остарели, преди зазимяването. С други думи пчелите се приготвят за зимуване.

Работата на пчеларя също е много усилена и значима през този интервал. Той би трябвало да извърши главният есенен обзор, с цел да е наясно с качеството на меда в гнездата. Мановият мед и гроздовият мед не са подобаващи за зимно хранене на пчелите и подобен мед би трябвало да се извади. На мястото на тези пити е нужно да се сложи мед от нектар или да се подхранят със захарен сироп.

През октомври пчеларят подрежда гнездата за зимуване. Ако е належащо основава есенен ресурс от храна. За пчелите е по-добре да зимуват, хранейки се с мед. Ако медът кристализира се употребява захарен сироп.

 Умиращи пчели Снимка: NiklasPntk / pixabay.bg

Подхранването се прави нормално в ранната есен, с цел да могат пчелите да развият повече пило. Също по този начин слабите фамилии и тези със остарели и негодни майки би трябвало да се обединят с по-силни фамилии, с цел да имат добра майка и да презимуват сполучливо. Ако е належащо, през есента пчелите се настаняват в нов кошер за зимата.

Пчелите последователно минават от деен към въздържан метод на живот, а пчеларят би трябвало да е подготвил кошера от всяка позиция - разчистване, поддържане, одит на всяко семейство и зазимяване.

Когато температурата спадне под 12 градуса те се събират на кълбо и стартира зимният интервал за тях, който пчеларят също следи през цялата зима, с цел да реагира навреме, в случай че възникне проблем и заплаха пчелното семейство за загине.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР