Неоспорим факт е, че броят на лицата, страдащи от затлъстяване

...
Неоспорим факт е, че броят на лицата, страдащи от затлъстяване
Коментари Харесай

Методи на бариатричната хирургия – кога са необходими?


Неоспорим факт е, че броят на лицата, страдащи от затлъстяване непрестанно нараства. Основната цел на бариатричната хирургия е лекуването на патологичните (болестните) форми на затлъстяване, при които не се регистрира резултат от диетичните режими и физическата интензивност. Друг главен аршин за използването ѝ е показател на телесната маса (body mass index – BMI) еднакъв или по-голям от 35, с или без съпътстващи болести като диабет, хипертония и други.

Наричан още и метаболитна хирургия или хирургия на затлъстяването, методът става все по-разпространен и е един от методите за лекуване на диабет вид 2. Отношение има към болести, свързани със затлъстяването, а точно - високо кръвно налягане, сънна апнея,

проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, чернодробна стеатоза - затлъстяване на черния дроб
и други.

Методът е обвързван с фрапантна загуба на тегло, като усъвършенства и в доста случаи лекува, обвързваните със затлъстяването съпътстващи болести.

Принципът на деяние на метода е понижаване размера на признатата храна и редом с това понижаване на нейното асимилиране. Това се реализира посредством понижаване размера на стомаха посредством разнообразни оперативни и неоперативни способи.

Към нехирургичните се причислява слагането на силиконов балон, изпълнен с физиологичен разтвор. Функцията му е да извърши част от кухината на стомаха и по този метод при хранене се доближава по-бързо до възприятие за задоволеност и води до понижаване приема на храна и съответно-отслабване.

Процедурата съставлява слагане на балон в кухината на стомаха през гърлото , чрез тънка тръбичка и последва изпълването му с физиологичен разтвор. По отношение на дълготрайност слагането лишава към половин час, а след няколко часа пациентът може да се приберете у дома. Стомашният балон се слага за 6 месеца, след което бива отхвърлен още веднъж по ендоскопски път. Обичайно за този интервал, пациентите губят към 10-15% от телесното си тегло (30-35 кг), а редом с това продължава диетичният режим и умерената физическа интензивност.

Около 6 часа след процедурата може да стартира приема на дребни количества течност. Течната диета се предлага да продължи през идващите 7-8 дни, след което последователно се включват меки храни. След към 3 седмици пациентът е в положение да се храни обикновено.

Свързани публикации.. Риск от бъбречно каменна болест след стомашен байпас 0 Метаболитен синдром - с какво ни заплашва? 0 Проф. Анна-Мария Борисова: Затлъстяването придобива епидемиологичен темперамент 0

Друг способ е слагането на пригодим стомашен пръстен към горната част на стомаха. Отново се има за цел понижаване размера на стомашната празнина, само че също така се води до забавено напредване на храната, което основава по-дълго чувство за задоволеност. Пръстенът може да се контролира през избрани шпации от време.

От хирургичните способи като златен стандарт е използването на така наречен стомашен байпас, при който част от стомаха се изрязва и останалата част от него се свързва с началото на тънките вътрешности. Днес интервенцията се прави и лапароскопски. Най-честите затруднения, директно след интервенцията са кървене, зараза, сраствания, хернииране и други.

Лапароскопската „ ръкавна “ гастректомия също съставлява лишаване на част от стомашната празнина – до 80-85%. Премахва се и купулът на стомаха, в който се секретира хормонът на глада – грелин . След процедурата стомахът прилича формата на банан. Освен пониженото количество на храна, която постъпва и се усвоява, другият по-голям резултат е върху секрецията на хормоните.

Към минусите на двата оперативни метода спадат необратимостта на процедурата, възможност за дълготраен недостиг на витамини и значими микроелементи, което постанова доживотната суплементация с тях.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР