Неоснователно плащани бонуси, двойно финансиране, безотчетно раздавани пари над заплатите

...
Неоснователно плащани бонуси, двойно финансиране, безотчетно раздавани пари над заплатите
Коментари Харесай

СУ е раздал неоснователно хиляди левове на служители от Ректората, установи одит на МОН

Неоснователно плащани бонуси, двойно финансиране, безотчетно раздавани пари над заплатите за неизвестно какви задания - това са единствено част от нередностите, открити при последния одит на Министерството на образованието в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

За резултатите от него оповестиха от МОН за OFFNews в отговор на наше питане.

Отидът бе предоставен от министъра на образованието Красимир Вълчев след изявления на OFFNews за милиони, раздадени под формата на спомагателни заплащания в Софийския университет , както и отхвърли на Сметната палата да завери годишния финансов доклад на СУ за 2016 година, защото той " не дава вярна и почтена визия " за финансовото положение и имуществото на СУ.

Тогава ректорът проф. Анастас Герджиков съобщи, че всичко е законно - в СУ не се раздават
бонуси, а се извършва Кодексът на труда и Наредбата за работната заплата, увери той. На откриването на академичната година през октомври 2017-а той даже съобщи, че Университетът бил подложен на " охулващи акции ", а обществото гледало със удовлетворение .

Три месеца по-късно МОН също установи тревожни практики в раздаването на пари в Университета. 

Непроснователните заплащания към чиновници в Ректората с пари от държавния бюджет, студентски такси и наеми са станали вероятни с помощта на вътрешни правила за работната заплата, признати от Академичния съвет на СУ и изменени за последно на 25 януари 2017 година Те разрешават превеждането на спомагателни суми по неразбираеми критерии, да вземем за пример " за осъществяване на нетипична административна активност " (чл. 25, алинея 3), без да има ясно определение за " нетипична " в тази ситуация.

Именно смяна в разпоредбите желае МОН посредством отчета на звеното си за вътрешен одит.

Одитът на МОН

В рамките на одита са оценени получените хонорари в СУ през 2016 година от централната университетска администрация. При установяване размера на самостоятелните заплати няма нарушавания, само че не по този начин стои въпросът с спомагателните заплащания, осъществени на база Колективния трудов контракт, вътрешни правила на СУ и заповеди на ректора проф. Анастас Герджиков.

Във вътрешните правила са включени две разпореждания (чл. 25 и член 27), които разрешават спомагателни заплащания на администрацията и обслужващия личен състав за осъществяване на общоуниверситетски задания и заради особености на трудовия развой . Именно тези общи изречения са употребявани за някои неоснователни - съгласно МОН - заплащания.

Несъответствия

Неоснователно са били платени 36 540,00 лева за осъществяване на действия по перо " Бюджет НИС " (Научноизследователски бранш - бел. ред), установяват инспекторите на МОН.

В заповед от ноември 2016 година е позволено заплащане на съображение член 25  " без съществуване на доказателства за нуждата от осъществяването им и за следене на съответното им осъществяване, както и без да може да се откри дали тези задания не попадат в обсега на длъжностните характерности на лицата, което крие риск от повтаряне на заплащането и неспазване на правилата за положително финансово ръководство на обществените средства " , написа в умозаключение на отчета.

Служител на Ректората получил 2 068,24 лева за " в допълнение предоставена активност ", само че инспекторите открили, че парите са били начислени и платени безпричинно, " защото не е спазена нормативната уредба за полагане на труд в отвън откритото работно време ".

Друг чиновник от Ректората е получил 3 346,16 лева и при инспекцията от МОН не били показани доказателства нито за възлагане, нито за отчитане осъществяването на съответни задания с ексцентричен темперамент, инициативности и други, пишат още от МОН.

" Одитът смята, че определянето на в допълнение заплащане в оптимален размер (30%), на съображение член 25 от КТД № 10 - заради особености на трудовия развой, води до неспазване на правилата за положително финансово ръководство " , заключават  инспекторите.

Пореден чиновник от Ректората получил 1 080 лева над заплатата си, след което се оказало, че парите са платени за показана тапия за приключена следдипломна подготовка за степен магистър по компетентност " Стопанско ръководство ", а, в това време, това е било наложително условие за заемане на длъжността от въпросния чиновник според длъжностната му характерност.

" Одиторското мнение е, че изплатеното в допълнение заплащане към заплатата на това лице за в допълнение добитата от него дълготрайна професионална подготовка е безпричинно " , пишат от МОН.

На съображение член 242 от Кодекса на труда на чиновник от Ректората  са били платени 2 700,00 лева, които одитът също смята за неоснователни .

На съображение откритите нередности от одитния екип на МОН пишат:
``
" Член 25, алинея 1 от вътрешните правила за работна заплата на СУ дава обща дефиниция за погашение на спомагателни хонорари за осъществяване на общи академични задания, които по предписание не са свързани с работата на лицето по длъжностна характерност, без да е посочено по какъв начин ще се документира възлагането и отчитането им - прецизират в одитния си отчет от МОН. - Същата отпратка е годна и за член 27 от ВПРЗ, обвързван с установяване на в допълнение трудово заплащане на административния и обслужващ личен състав, заради особености на трудовия развой. В цитираната наредба са заложени субективни критерии за установяване размера на това заплащане (инициативност, темп на работа и др.). "

Нередностите обаче не престават. Още двама чиновници на СУ са получили надлежно 5 125,64 лева и 6 450,71 лева на съображение КТД и други вътрешни нормативни актове, а от МОН установяват, че заплащанията са направени безпричинно.

" Констатацията е, че при тези и в други случаи е позволено безпричинно погашение на еднократно/и допълнително/и възнаграждение/я на чиновници от Централната университетска администрация за счетоводно/административно обслужване или за административно-помощни действия, осигуряващи осъществяването на присъщата за Университета активност. Установяването на спомагателна работа, отвън длъжностната характерност на посочените лица е невероятно, поради неналичието на доказателства за съответното предоставено и признато осъществяване ", пишат инспекторите.

Неправомерно са били изплатени компенсации по Кодекса на труда в общ размер на 23 532,79 лева, открити като разлика сред в действителност начисленото и изплатено обезщетение по член 224, алинея 1 от КТ и компенсацията, което е следвало да се начисли и изплати на лицето.

Заключението на Звеното за вътрешен одит е, че начислените и изплатените спомагателни хонорари подхождат на вътрешните нормативни актове, само че последните следва да бъдат конкретизирани и допълнени с оглед обезпечаване на сходство с използваната нормативна уредба .

Във връзка с откритите несъответствия инспекторите са отправили следните рекомендации до ректора проф. дфн Анастас Герджиков:

1. Ръководството да предприеме дейности за привеждане в сходство на наредбите на член 25 и член 27 от ВПРЗ с настоящата нормативна уредба, защото съществува риск от непозволено погашение на хонорари на служителите/ служащите на Университета, които не подлежат на възобновяване . При промени същите би трябвало да се хармонизират с клаузите на груповия трудов контракт. Промените следва да:

- съдържат справедливи критерии за оценка на осъществяването на работата, както и да разрешават ясно да се разграничат в допълнение предоставените задания, т.е. отвън размера на длъжностната характерност ;

- разрешават осъществяването на обективно систематизиране на бюджетните средства за материално стимулиране, което да е написано в методология ;

- разрешават доказването на критерия „ при съществуване на средства “ да бъде обосновано в отчет за осъществяването на бюджета до ректора на СУ „ Св. Климент Охридски “, направен от лицето на служба „ Ръководител бранш „ Финансова политика “. “ Докладът следва да включва данни (в натурални индикатори и в стойност) за осъществяването на § 01 „ Заплати и компенсации “ от ЕБК, осъществените икономии на средства от незаети щатни бройки, заради напуснали/пенсионирани чиновници, чиновници в отпуск по болест и др.;

- уточняват наличието на длъжностните характерности на служителите/работниците, ангажирани с: общи академични задачи; подпомагащи работи по осъществяването на планове за научна дейност; административно/счетоводно обслужване на факултети/поделения/звена/УНБ и други административно-помощни действия, присъщи за Университета.

2. Плащанията на месечни/еднократни спомагателни хонорари по реда на вътрешните правила и Колективния трудов контракт, които имат темперамент на неоснователни или непозволени, да бъдат преустановени;

3. Главният счетоводител да актуализира Счетоводната политика на Университета, за основаване на аналитична счетоводната отчетност, позволяваща хронологично следене на равнище „ план “ на регистрираните разноски за осъществяването на всеки един от плановете, финансирани със средства от получената дотация от държавния бюджет, предоставена по реда на Наредба № 3/2015 година на МОН.

4. Ректорът да съблюдава спазването на настоящите ВПРЗ, като не позволява случаи на нарушаването им , като да вземем за пример: погашение на в допълнение заплащане, при което е нарушена процедурата за докладване/оценяване, т.е. липса на отчет от прекия/оценяващия началник, а съществуване единствено на молба от служителя/ служащия.

5. При възлагане на задания, отвън отговорностите по главния трудов контракт, избрани в длъжностна характерност, управлението на Университета да следи за използване наредбата на член 152 и член 153 от Кодекса на труда, отнасящи се до съблюдаване правото на служителя/работника на междудневна и на седмична отмора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР