Неоснователни са обвиненията в антисемитизъм в РС Македония, особено за

...
Неоснователни са обвиненията в антисемитизъм в РС Македония, особено за
Коментари Харесай

МВнР: Работим за оказване на подкрепа на заличените клубове в РСМ

Неоснователни са обвиняванията в антисемитизъм в районен съд Македония, изключително за Иван Михайлов. РСМ, която пази пояснение на историята посредством забрани на изразяването на разнообразни отзиви, нарушава съществени права и правила на Европейски Съюз, касаещи правата на свободно изложение и сдружаване. Скопие е длъжно да ползва тези правила от Конвенцията за правата на индивида.

Това съобщи зам. външният министър Костадин Коджабашев на брифинг на Министерство на външните работи.

Правим всички старания да осведомяваме освен Европейска комисия, а и сътрудниците ни за този вид безобразно държание по отношение на правото на сдружаване, прибавят от Министерство на външните работи.

На въпрос какви са стъпките на България за побоя над Християн Пендиков, палежа на българския клуб в Битоля и най-после закриването му, специалистът в Министерство на външните работи Желязко Радуков отговори, че схващат желанието да се види бърз резултат от българска страна. „ Ние сме в нежелана позиция, дейностите на ответната страна имат бърз резултат, нещо да разрушиш и забраниш, нашите дейности изискват много старания, обаче, и самообладание. Ако разкрием целия план на нашия проект за нашите ограничения, няма да ни стигне времето. Всичко се прави за отбраната на тези организации в Скопие, бъдете уверени в това, добави още Радуков.

Коджабашев напомни, че на 17 юли 2022 РСМ пое явен и безапелационен ангажимент за дейности да обезпечи на българската общественост достъп до равни права, както и отбрана от дискриминация. България чака информация и дейно правораздаване за множеството закононарушения в РСМ.

Имаме публична информация от Скопие за палежа на културния център в Битоля. Вместо причинителят да бъде преследван, за предварителна защита прокуратурата е сключила договорка с обвинения, с цел да получи допустимо минимум наказване. Научихме с изненада, че прокуратурата в РСМ към момента търси причинителите на закононарушението против културния център на България в Скопие. Вече е несъмнено от тях, че това закононарушение е от битов темперамент, сподели Коджабашев. Той добави, че очевидно прокуратурата в РСМ без открива причинителите, е в положение да дефинира с огромна акуратност неговите претекстове за закононарушението. Това е първо посягане против посланичество на непозната страна в РСМ въобще до този миг.

Опасенията ни са че институциите в Скопие вместо да предотвратяват закононарушения против България, губят скъпо време в опит да споделят, че проблем не съществува, безапелационен е Коджабашев.

Радуков заяви още, че от Министерство на външните работи работят по оказване на поддръжка на заличените клубове в РСМ. „ Предприемаме всички старания, с цел да осведомяваме всички наши сътрудници в Европейски Съюз. Не би трябвало да забравяме, че нужните дейности от РСМ за влизане в Европейски Съюз са авансово написани. Достъп до равни права е европейско условие и Скопие ще се отдалечи от участие в Европейски Съюз, в случай че не предприеме гарантиране на тези права “, сподели още Радуков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР